Almanya işçi alımı başvuru şartları neler ve tarihleri ise ne zaman gibi sorular gündemde yerini aldı. 

Almanya işçi alımı başvuru şartları ve tarihleri

Almanya'da yaşanan pandemi salgınından sonra ortaya çıkan iş gücü açığından dolayı birçok sektörde sıkıntılar meydana geldi. Açığı bir an önce kapatmak isteyen Almanya, 2 milyon işçi alımı yapacağını duyurmuştu.

Almanya işçi alımı başvuru şartları ve tarihleri

Bu kapsam sayesinde tüm gözler "Almanya işçi alımı başvuru şartlarına çevrilmiş ve, başvurular ne zaman yapılacak?" durumda.

Almanya işçi alımı başvuru şartları ve tarihleri

Almanya'da Federal Meclis, sığınmacılar ve göçmenlerin ülkede artık daha kolay şeklide iş bulmasını hedefleyen yeni göç yasasına dair tasarıyı 23 Haziran'da kabul edildi.

Almanya işçi alımı başvuru şartları ve tarihleri

Kasım ayından itibaren ilk düzenlemenin yürürlüğe girmiş olmasıyla birlikte "Almanya işçi alımı başvuruları ne zaman, şartları belli oldu mu?"

ALMANYA İŞÇİ ALIMI BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Almanya'nın yeni göç yasası Kasım 2023 yılı, Mart 2024 yılı ve Haziran 2024 yılı olmak üzere üç aşamada yürürlüğe girmiş olacak. Bu senenin kasım ayında düzenlemenin temellerinin atılması ön görülürken; Almanya'ya 2 milyon işçi göçüne dair başvuruların Mart 2024 yılında alınmaya başlaması bekleniyor.

ALMANYA İŞÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI

Almanya’nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak da, nitelikli göçmeler için puan sistemini getiriyor.

Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü

Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri başta olmak üzere, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar ile birlikte dikkate alınan kriterler arasında yer almakta.

Tasarı ile birlikte Alman vatandaşlığına geçiş daha çok kolaylaşacak. 67 yaş üzerinde olan vatandaşlar için test kaldırılması hedefleniyor. İş başvurularında Almanca bilme şartı artık aranmayacağı ve vatandaşlık için gereken ikamet süresi ise 8 yıldan 5'e ineceği söyleniyor.

Hükümet, yaz aylarında özellikle havalimanlarında yaşanan büyük sıkıntılardan sonra Türkiye ve Balkan ülkelerinden işçi alımına onay vermişti.

Tasarıya göre şans kartı olan kişilerin diğer sosyal faktörlerinden çok meslekli yeterliliğine bakılmış olacak. AB üyesi olmayan bir ülkeden biri ise, yeni bir puan sisteminde en az 6 puan alırsa şans kartını alabilmeye hak kazanmış olacak.

Bir kişinin belirli bir mesleki yeterliliği varsa 4 puan, iyi derecede Almanca bilgisi ya da en az üç yıllık ilgili mesleki deneyimi varsa da 3 puan kazanmış olacak.

ALMANYA 2 MİLYON İŞÇİ ALIMI İÇİN ARANAN MESLEKLER İSE NELER?

İş gücü ihtiyacı olan ve meslek grupları arasında yer alan; hasta yaşlı ve çocuk bakımı, doktor, mühendis, yazılım uzmanı, bilim insanı, zanaatkar ve hizmet sektörü çalışanlar gibi yer almakta.

Editör: İHSAN KURAN