Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bazı sosyal medya platformlarında “Küçük trans çocuklara örnek olacağız” başlığıyla yayımlanan paylaşımlara ilişkin hukuki süreç başlattığını duyurdu.
Bakanlıktan 12 Ağustos 2026 tarihinde yapılan açıklamada, söz konusu içeriklerin ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilmesi amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Bakanlıktan suç duyurusu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklamasında, paylaşımların “müstehcenlik” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçları başta olmak üzere ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilmesinin talep edildiği aktarıldı.
Bu kapsamda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi. Paylaşımlara ilişkin hukuki değerlendirme ve olası suç unsurları konusunda karar yetkili adli makamlar tarafından verilecek.
Erişim engeli talep edilecek
Bakanlık, hukuki başvurunun yanı sıra söz konusu sosyal medya paylaşımlarına erişimin engellenmesi için de talepte bulunulacağını açıkladı.
Açıklamada, çocukların her türlü ihmal, istismar ve zararlı içerikten korunmasının Bakanlığın temel öncelikleri arasında olduğu vurgulandı.
“Çocuğun üstün yararı” vurgusu
Bakanlığın açıklamasında, çocukların güvenli ve sağlıklı bir ortamda gelişimlerinin desteklenmesi gerektiği belirtilerek “çocuğun üstün yararı” ilkesine dikkat çekildi.
Açıklamada, çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilen girişimlere karşı çalışmaların sürdürüleceği ifade edildi.
Süreç adli makamlarca değerlendirilecek
Bakanlığın suç duyurusunun ardından paylaşımların hukuki niteliği Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından değerlendirilecek.
Bakanlık ayrıca içeriklere yönelik erişim engeli talebinde bulunacağını bildirirken, konuya ilişkin adli sürecin nasıl ilerleyeceği yapılacak değerlendirmelerin ardından netleşecek.




