İnegöl Belediyesi, 'Önce tedbir, sonra kriz yönetimi' sloganıyla 2019 yılı Kasım ayında startını verdiği Doğal Afetler Risk ve Eylem Planı çalışmasını tamamladı. 193 maddelik eylem planı kısa, orta ve uzun vadede yapılacak eylemler olarak hazırlandı. Tamamlanan rapor, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

1 Mayıs'ta İstanbul'da Ulaşım Kısıtlamaları: Taksim ve Çevresi Erişime Kapanıyor! 1 Mayıs'ta İstanbul'da Ulaşım Kısıtlamaları: Taksim ve Çevresi Erişime Kapanıyor!

Basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alper Taban, "Göreve başlamadan önce doğal afetlerle ilgili bir eylem planı hazırlanması gerektiğine vurgular yapmıştık. Burada herkese işler düşüyor. İnegöl Belediyesi olarak bizlerin yapacakları var. Beraberinde paydaşlarımızla birlikte hareket edeceğimiz işlerimiz var. Ancak şunu bilmemiz lazım, doğal afetler tüm şehirlerimizin önünde bir risk teşkil ediyor. Bizler şehirlerimizi etkisi altına alan doğal afet riskini belki tamamen ortadan kaldıramayız ama bunu minimize edebiliriz, etkilerini azaltabiliriz. Bu doğrultuda kapsamlı bir çalışmayı bugün ortaya koymuş bulunuyoruz" dedi.

31 ÇEŞİT DOĞAL AFET BULUNMAKTA

Doğal afet deyince aklımıza deprem, sel gibi başlıca afetler geldiğini hatırlatan Başkan Taban, "Ancak ülkemizde ve dünya genelinde 31 çeşit doğal afet bulunmakta. Dolayısıyla şehri her yönüyle değerlendirmenin doğru olacağını düşünmüştük. En başında da bahsettiğim gibi burada Stratejik Plan içerisinde de doğal afet riskiyle mücadele eylem planının hazırlanmasını beyanlarımızda yer vermiştik. Bunların kağıt üzerinde kalmasını da arzu etmiyoruz" diye konuştu.

193 maddelik eylem planında kısa, orta ve uzun vadede yapılması planlanan çalışmalardan örnekler vererek konuşmasını sürdüren Başkan Taban, "Burada kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işler var. Bunlardan da kısa kısa bahsetmek istiyorum. Çalışma arkadaşlarımızın da ciddi emekleri var burada. Paydaşlarımızla beraber hep birlikte hareket ederek süreçleri adım adım izlememiz gerekecek. Çok kıymetli bir iş çıkardık burada. Özellikle depremle ilgili kısa vadede 1-5 yıl içerisinde planlanan iç ve dış paydaşlarla ortak bir koordinasyon merkezini kurmamız gerektiğine inanıyoruz. Bölgenin depremsellik haritasının çıkarılarak burada bir jeolojik etüt raporlarının hazırlanması gerekiyor."

"Risk analiz raporlarının hazırlanması gerekiyor. Yine ilgili yönetmeliklere uygun binaların belirlenmesi, yönetmeliklere uygun olmayan binaların güçlendirme çalışmalarının yapılması, acil durum toplanma noktalarının belirlenmesi... Orta vadede kentsel dönüşüm çalışmalarının gerçekleştirilmesi ki bu çok kolay olmayan bir iş. Bunları da adım adım nasıl dönüşeceğinin hesabının kitabının yapılması. Yapı zeminlerinin iyileştirilmesi ve orta hasarlı yapıların güçlendirilmesi gibi... Beraberinde uzun vadede neler yapılabilir noktasında 2023, 2053 ve 2071 deprem riskiyle mücadele sürdürülebilir ve risk azaltma raporlarının oluşturulması, yeraltı zemin özelliklerine uygun bölgesel zemin uygunluk taşıyan yapı stoğunun oluşturulması gibi..."

"Burada kısa vadede yapılması gereken çalışmalar arasında en önemlilerinden biri vatandaşımızın bu konuda bilincinin arttırılması. Yaşadığımız yer gerçekten bir afet riski barındırıyorsa bunların orada yaşayan insanlar tarafından dikkate alınması önemli. Çünkü kentsel dönüşümlerde biz vatandaşımızla ortak noktada buluşamadığımız için ilerleyemiyoruz. Bu bilinçte insanlar olduğunda belki daha hızlı mesafe alacağız." dedi.