Genç Yaşta Kaybedilen Bir Yıldız: Naire Çikayeva'nın Mirası Nasıl Yaşatılıyor?

 Kazakistan'da doğup büyüyen ve genç yaşta hayatını kaybeden Naire Çikayeva'nın adı, ailesinin desteğiyle yaptırılan bir liseyle yaşamaya devam ediyor.

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (8)

Ahıska Türkü bir ailenin ferdi olarak, eğitime olan bağlılığı ve trajik sonu, onun hikayesini unutulmaz kılıyor. Peki, bu genç kız kimdi ve onun adını taşıyan lise, nasıl bir miras yaratıyor?

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (9)

Genç Bir Hayatın Kısa Yolculuğu

Kökenler ve Eğitim Hayatı

Naire Çikayeva, 18 Temmuz 1990'da Kazakistan'da Ahıska Türkü bir ailede doğdu.

2024-EKPSS soru kitapçlıkları ve cevap anahtarları yayımlandı 2024-EKPSS soru kitapçlıkları ve cevap anahtarları yayımlandı

İlk ve ortaöğrenimini Kazakistan İhlas Koleji'nde tamamlayan Çikayeva, lise eğitimini de burada bitirdi.

2010 yılında, Türkiye'ye gelerek İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne kayıt oldu.

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (1)-1

Tragik Bir Son

22 yaşında, üniversite öğreniminin ortasında, 20 Temmuz 2012'de bir trafik kazasında hayatını kaybeden Naire, genç yaşta gelen bu beklenmedik kayıpla ailesini ve sevenlerini yasa boğdu.

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (7)

Bir Anının Eğitime Dönüşümü

Ailesinin Özlemi ve Eğitime Katkısı

Ailesi, Naire'nin anısını yaşatmak ve onun eğitime olan bağlılığını simgelemek adına, Ahıska kökenli akrabalarının yaşadığı ilçede bir lise yaptırma kararı aldı. Bu lise, Çikayeva'nın adını taşıyarak genç kızın hatırasını eğitim yoluyla sürdürüyor.

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (6)

"Naire'nin anısını eğitimle yaşatmak, onun hayallerini ve değerlerini gelecek nesillere aktarmak istiyoruz." - Çikayeva Ailesi
Baba Nadir Çikayeva; “Başka yerde yaşasak da ana vatanımız Türkiye’dir. Türkiye için elimizden ne gelirse yapacağız. Çocuklar sizler okuyun. Belki sizlerin arasında bir Cumhurbaşkanı, Başbakan çıkar. Bende gurur duyarım ki, benim çocuğumun okulundan böyle çocuklar çıktı. Hepinizden Allah razı olsun”
Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (3)
Okulun Kurucu Müdürü Cavit Yakşi: "“Biz bugün çok gururlu ve özel bir günü yaşıyoruz. İnegöl’e, İnegöl eğitimine çok güzel, çok değerli bir eğitim yuvası kazandıran Nadir abimizin ve ailesinin Naire Çikayeva evladımızın adına yaptırmış olduğu okulda misafir etmekten gurur duyuyoruz. Hayırseverimiz Tarık Celaloğlu’na buradan teşekkür ediyoruz. Bir aile hayırseverliği olarak yapılmış olan bu güzel eğitim yuvasında çalışmaktan bir kez daha onur ve gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bugün bizleri ziyaret ederek, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve bizleri onurlandırdılar. Bizim hep arkamızda olduklarını hissettiriyorlar. Her alanda destek olduklarını, sürekli ziyaretleriyle, destekleriyle, yardımlarıyla gösteriyorlar”
Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (1)-2
“İnşallah biz kendilerine Çikayeva ailesine, rahmetli Naire Çikayeva kızımıza ve bu güzel hayırlara layık olmaya çalışacağız. İnşallah vatana, millete hayırlı evlatlar, kendileri sayesinde yetiştirmeye devam edeceğiz. Özellikle bugün ekstra bir güzellik daha oldu. Biz Naire Çikayeva ismini hayır zinciri haline getirmek istediğimiz için öğrenci, öğretmen ve veli olarak İHH aracılığıyla bir su kuyusu, insanlara yeni güzellikle sunmak adına bir su kuyusu açmak istemiştik. Biraz eksiğimiz kalmıştı. Hayırseverimiz de bu konudan haberi olmuş ve bu eksiğimizi de derhal tamamladı. Bununla da gurur duyuyoruz. Bu ismimiz suya muhtaç olan, hayata tutunmak için suya ihtiyaç duyan insanlara yeni bir hayat olacak. Naire Çikayeva ismi dünyanın başka kıtasında tekrar hayat bulmuş olacak. Yaptıkları desteklerden dolayı önce okul ve devamında ki desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Allah bütün hayırlarını kabul etsin” Okulun Kurucu Müdürü Cavit Yakşi:

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (5)

 Naire Çikayeva Lisesi, sadece bir eğitim kurumu olmanın ötesinde, genç bir hayatın ve onun ideallerinin somut bir temsili haline gelmiş durumda. Bu lise, Naire'nin kısa ama etkili yaşam hikayesini, öğrenciler ve toplum için ilham verici bir mirasa dönüştürüyor.

Çikayeva Ailesinin okulu ziyaret haberini okumak için TIKLAYINIZ

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (2)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Kaynak: 1299 İnegöllü- Turhan Şahin ve GençGazete

Genç Gazete Adına Okul Yaptırılan Genç Kız Naire Çikayeva Kimdir (3)-1

Editör: AYHAN BAYRAKTAR