TÜRK-İŞ'in yaptığı araştırmaya göre, Eylül ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira olarak belirlendi. Bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık harcamada yüzde 9,31'lik bir artış kaydedildi.

Ürünlerdeki Fiyat Değişiklikleri

Temel Gıda Ürünlerinde Değişiklikler

Süt fiyatlarında ortalama yüzde 8'lik bir artış gözlemlenirken, peynir fiyatlarında sınırlı düzeyde bir düşüş ve yoğurt fiyatlarında bir artış kaydedildi. Dana kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarında ise belirgin bir artış gözlendi.

Zam Şampiyonu Barbunya

Temel tüketim ürünleri arasında irmik, pirinç, bulgur ve makarna fiyatlarında artış yaşanırken, bu ayın "zam şampiyonu" barbunya olarak kaydedildi. Fiyatında yüzde 60'lık bir artışla öne çıkan barbunya, tüketicinin bütçesini zorladı.

Türkiye’nin yerli ve milli teknolojileri Malezya DSA-2024 Fuarı’nda Türkiye’nin yerli ve milli teknolojileri Malezya DSA-2024 Fuarı’nda
"Bu ayın zam şampiyonu yüzde 60'lık fiyat artışıyla barbunya oldu."

Sebze ve Meyve Fiyatlarındaki Değişiklikler

Yeşil yapraklı sebzeler, kuru soğan, patates ve birçok meyve fiyatında artış gözlendi. Ancak karpuz, kavun, muz ve erik gibi ürünlerde fiyatlar düştü.

Diğer Ürünlerdeki Fiyat Artışları

Tereyağı fiyatında bir değişiklik olmazken, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatlarında artış yaşandı. Baharat, siyah zeytin, yeşil zeytin, çay, reçel, salça, şeker ve pekmezde de fiyat artışı kaydedildi.

TÜRK-İŞ'in bu aylık araştırması, tüketicinin bütçesini etkileyen önemli değişiklikleri gözler önüne seriyor. Bütçe planlaması yaparken bu değişikliklerin dikkate alınması büyük önem taşıyor.

Editör: Umut Gökdaş