8 Mart, tarih boyunca pek çok önemli olayın yaşandığı ve tarihe damgasını vurduğu bir gündür. Bu günde, kadın hakları mücadelesinin önemli kilometre taşlarından, CD teknolojisinin tanıtılmasına kadar birçok gelişme yaşanmıştır. İşte 8 Mart’ta tarihe damgasını vuran bazı olaylar:
Kadın Hakları Mücadelesinde Bir Dönüm Noktası Yaşandı
1917 yılında Rusya’da Dünya Kadınlar Günü için başkent Petrograd’da kadınların sokaklara dökülmesi, tarihte büyük bir değişime neden oldu. Kadın işçilerin grevleri ve protestoları, Çar II. Nikolay’ın tahttan inmesine yol açan Şubat Devrimi’nin kıvılcımını ateşledi.
Bu olay, Ekim Devrimi’nden sonra Sovyetler Birliği'nde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak sabitlenmesine neden oldu. Ancak bu tarih, 1960'ların sonlarına kadar geniş çapta kabul görmedi ve 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından resmen Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edildi.
New York Menkul Kıymetler Borsası Kuruldu ve Finans Dünyası Değişti
1817 yılında, günümüz finans dünyasının en büyük yapı taşlarından biri olan New York Menkul Kıymetler Borsası kuruldu. Borsa, ekonominin en önemli merkezlerinden biri haline gelerek dünya ticaretine yön vermeye başladı.
Firdevsî, Şehnâme Adlı Eserini Tamamladı
1010 yılında Firdevsî, İran kültürünün en önemli edebi eserlerinden biri olan Şehnâme’yi tamamladı. Pers tarihini ve mitolojisini anlatan bu eser, Orta Doğu edebiyatının en büyük destanlarından biri olarak kabul edilir.
Osmanlı’nın Son Dönemlerinde Kritik Siyasi Kararlar Alındı
-
1920 yılında Salih Hulusi Kezrak sadrazamlığa getirildi. Osmanlı’nın son dönemlerinde iç karışıklıklar ve işgallerle mücadele eden hükümetlerin sık sık değişmesi dikkat çekiciydi.
- 1931 yılında Menemen’de Kubilay Olayı sonrası ilan edilen sıkıyönetim kaldırıldı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında irticai hareketlere karşı yürütülen mücadelenin önemli noktalarından biri olan bu olay, tarihte büyük bir yer kapladı.
Bilim ve Sağlık Alanında Büyük İlerlemeler Kaydedildi
-
1952 yılında Philadelphia’da ilk suni kalp ameliyatı gerçekleştirildi. Bu operasyon, kalp cerrahisinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.
- 1955 yılında Türkiye’nin ilk kanserle savaş dispanseri açıldı. Kanser hastaları için bir umut ışığı olan bu merkez, modern tıbbın Türkiye’deki gelişimine önemli bir katkı sundu.
İkinci Dünya Savaşı’nda Kritik Gelişmeler Yaşandı
-
1942 yılında Hollanda, Java Adası’nı Japonya’ya teslim etti. Bu olay, Japon İmparatorluğu’nun Pasifik’teki en büyük kazanımlarından biri olarak tarihe geçti.
Türkiye’de Siyasi Çalkantılar Yaşandı
-
1951 yılında I. Adnan Menderes Hükümeti istifa etti. Bir gün sonra II. Menderes Hükümeti kuruldu ve bazı bakanlar değiştirildi.
- 1956 yılında İzmir’de düzenlenen mitingde Başbakan Menderes, basına ağır eleştirilerde bulundu.
Havacılık Tarihindeki Kazalar ve Trajediler Yaşandı
-
1962 yılında İstanbul-Ankara-Adana seferini yapan Türk Hava Yolları’na ait 'Kop' uçağı, Toroslar’da düştü. Sekiz yolcu ve üç kişilik mürettebattan kimse kurtulamadı.
Suriye’de Darbe Gerçekleşti
1963 yılında Baasçılar ve Nasırcılar tarafından düzenlenen bir darbe sonucunda Suriye’de yönetim değişti. Bu darbe, Orta Doğu’da siyasi dengelerin değişmesine ve Baas rejiminin yükselmesine neden oldu.
Paris’te Dev Havalimanı Açıldı
1974 yılında Fransa’nın en büyük havalimanlarından biri olan Charles de Gaulle Havalimanı hizmete girdi. Bugün, Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından biri olarak faaliyet göstermektedir.
Türkiye’de Feminist Hareketler Yükseldi
1975 yılında İlerici Kadınlar Derneği (İKD), ilk defa kamuya açık bir Dünya Kadınlar Günü kutlaması düzenledi. Bu organizasyon, Türkiye’de kadın hakları mücadelesinin daha da görünür hale gelmesine katkıda bulundu.
Teknoloji ve Müzik Dünyasında Devrim Niteliğinde Bir Gelişme Yaşandı
1979 yılında Philips şirketi, Compact Disc’i (CD) halka tanıttı. Bu icat, müzik ve veri depolama alanında büyük bir devrim yarattı.
Türkiye’de Büyük Bir Doğal Afet Yaşandı
2010 yılında Elazığ’da 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu felakette 42 kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi yaralandı.
Covid-19 Pandemisinde Kritik Gelişmeler Yaşandı
2020 yılında İtalya, koronavirüsün yayılmasını durdurmak için Lombardiya bölgesinde ve çevresindeki 14 kentte karantina uygulamaya başladı. Ertesi gün ise tüm ülke kırmızı bölge ilan edilerek sokağa çıkma yasakları başlatıldı. Bu olay, Avrupa’da pandeminin ne denli büyük bir kriz olduğunu gösteren ilk ciddi önlemlerden biri olarak tarihe geçti.
Peki Sizin İçin 8 Mart’ta Yaşanan En Önemli Olay Nedir?