Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında başlatılan çevre koruma uygulamaları kapsamında satılan plastik poşetlerin fiyatlarıyla ilgili yeni bir karar alındı. Bakanlık, 25 kuruştan satılan plastik poşetlerin 2024 yılında da aynı fiyatla satışa sunulacağını duyurdu.

Muhabir, Canlı Yayında Ceset Buldu! Müge Anlı'nın Programında Kan Donduran Anlar! Muhabir, Canlı Yayında Ceset Buldu! Müge Anlı'nın Programında Kan Donduran Anlar!

Bu karar, Bakanlık tarafından hazırlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak geri kazanım katılım payı tutarlarına ilişkin tebliğle birlikte geldi. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğ, çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, geri kazanım katılım payı, sıfır atık ve depozito konularında çeşitli düzenlemeler içeriyor.

Yapılan düzenlemelerle sıfır atık prensiplerinin yaygınlaştırılması, Sıfır Atık Sistemi'nin kurulması ve işletilmesi, döngüsel ekonomi ilkelerinin uygulanması, geri kazanımın teşvik edilmesi, plastik poşet ve tek kullanımlıkların azaltılması, ayrıca geri dönüştürülmüş malzemelerin zorunlu kullanımı gibi hedefler belirlendi. Bu adımlar, çevresel sürdürülebilirlik ve atık yönetimi konularında daha etkili bir politikanın benimsenmesini amaçlamaktadır.

Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın plastik poşetlerde 2023 için belirlediği yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak tespit edilmiş ve bu kapsamda plastik poşet geri kazanım katılım payı tutarları artırılmıştır. Ancak, bu artışın tüketicilere yansıtılmayacak olması, vatandaşların alışveriş poşetleri için ödeyecekleri miktarın 25 kuruş olarak sabit kalacağı anlamına gelmektedir. Bu durum, çevresel sorumluluk ve bilinçlenme açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Bu kararın, tüketicileri çevresel sorumluluk konusunda daha bilinçli davranmaya teşvik etmesi ve plastik kullanımının azaltılması adına önemli bir adım olduğu belirtiliyor.