15 Temmuz 2025 itibarıyla FETÖ’nün başarısız darbe girişimiyle ilgili olarak Bursa’nın öne çıkan en kritik yönü, Türkiye genelindeki ilk gözaltı kararının bu şehirde alınmış olmasıdır. O dönem Bursa Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapan Abdülkadir Şahin’in talimatıyla, darbe girişiminin başladığı gece saat 23.50’de, sözde sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirilen Bursa İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yurdakul Akkuş hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştır. Akkuş, Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığı’nda gözaltına alınmıştır. Bu gelişme, darbe girişiminin seyrini değiştiren önemli bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçmiştir.
Albay Yurdakul Akkuş’un yanında bulunan çantada ele geçirilen 23 sayfalık darbe harekât planı, sıkıyönetim komutanlarının isim listesi, sıkıyönetim mahkemelerinde görev alacak 423 hâkim ve savcı subayın isimleri ile Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı 450 kişilik atama listesi gibi kritik belgeler, darbe teşebbüsünün yapısını gün yüzüne çıkarmıştır. Söz konusu belgeler, FETÖ'nün darbe organizasyonunu tüm detaylarıyla ortaya koyarak, devletin hızlı ve etkili şekilde müdahale etmesini mümkün kılmıştır.
Bu belgelerin sağladığı bilgiler, darbenin bastırılması sürecinde hayati önem taşımış; Bursa, bu yönüyle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin engellenmesinde kilit bir rol üstlenmiş şehir olarak öne çıkmıştır.