100 yaşını aşan 10 kadının anıları ve Atatürk ile ilgili duygusal hatıraları. Türkiye'nin dört bir yanından bu kadınlar, tarihi olayları ve kişisel deneyimlerini paylaşarak tarihin tozlu sayfalarını aydınlatıyor.

kadinlar asirlik (1)

Yüz Yılın Tanıkları: Anılar ve Hayat Hikayeleri

Atatürk'ün İzinde Bir Asır

kadinlar asirlik (7)

Malatya'da 109 yaşında yaşayan Fatma Göçer, Mustafa Kemal Atatürk'e olan minnettarlığını dile getirerek, "Atatürk iyiydi, Allah razı olsun." dedi. Aynı ilçede yaşayan 101 yaşındaki Zeliha Boyraz ise, Atatürk'ü tanımadığını ama onun hakkında duyduklarına göre dua etmek istediğini belirtti:

"Atatürk'ü görmedim ama adını duydum, güzel işler yapmış. Allah ondan razı olsun. Beni Anıtkabir'e götürseler giderim, dua ederim."

kadinlar asirlik (6)

Atatürk'le Birebir Anılar

En duygusal anılardan biri, Erzurumlu 101 yaşındaki Aliye Göker'den geldi. Göker, Atatürk'le çocukken yaşadığı bir anıyı paylaştı:

Erzurum'daki silah fabrikasında tüfeklerin dipçiğini yapan babasının bir gün, iş yerine Atatürk'ün geleceğini söylediğini anlatan Göker, şöyle konuştu:

"Ben de gitmek istedim ama babam 'Olmaz, fabrikaya çocuk almazlar' dedi. Ben de ağlayıp sızladım ve sonunda babam beni götürdü. Gittik fabrikaya, Atatürk geldi, beni sevip, yanağımı sıktı. Bana 'Sen buraya neden geldin?' dedi. Ben de ona 'Seni görmeye geldim' dedim. Bana 'Sen beni nerden tanıyorsun?' deyince, ona 'Babam seni her zaman anlatırdı, o bizim paşamız' derdi. Ben de anlatılanlarla seni seviyordum. Ağlayınca babam da beni getirdi' dedim. O da bana 'Aferin' diyerek, yanağımı sıktı. Öldüğü zaman babamdan çok ağladım. Atatürk'ün fotoğraflarını saklıyorum. Babam fotoğrafını alçıdan yaptırmıştı, duvara asıyorduk."

kadinlar asirlik (4)

Geçmişin Zorlukları ve Direnişi

Yaşlı kadınlar, gençlik yıllarında yaşadıkları zorlukları ve o dönemlerin dayanışma ruhunu da dile getirdiler. Hafi Can ve Güllü İçli, geçmişin zorlukları hakkında konuşurken, zor zamanlarda bir arada olmanın önemini vurguladılar.

kadinlar asirlik (2)

10 Kasım 1938: Bir Ulusun Yası

Meryem Şan ve Ümmügülsüm Gürsoy, Atatürk'ün ölümüyle ilgili hüzünlü anılarını paylaştılar. Gürsoy, "Atatürk'ün ölüm haberini aldığımda bir kayısı ağacına yaslandım ve saatlerce ağladım." diyerek o günün acısını yansıttı.

kadinlar asirlik (3)

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde dünyaya gelen ve Ankara'da yaşayan 2 çocuk, 4 torun sahibi 101 yaşındaki Ümmügülsüm Gürsoy,  "Atatürk'ün ölüm haberini aldığımda çok üzüldüm. Hiç unutmam bir kayısı ağacına yaslandım ve saatlerce ağladım." diye konuştu.

Naci Görür'den korkutan İstanbul depremi uyarısı! Naci Görür'den korkutan İstanbul depremi uyarısı!

kadinlar asirlik (8)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR