Bu soru Din İşleri Yüksek Kurulu'na da sorulmuş. Kurul, unutarak yemek ve içmek eylemlerinin orucu bozmayacağını açıkladı.

Çünkü bu konuda Hz. Peygamber'in (s.a.s.) hadisleri var.

Hadis-i Şerifler, oruçluyken yapılan unutkanlıkların affedildiğini ve bu durumda orucun devam ettirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Genç Gazete Hangi Hastalıklara Sahip Olanlar Oruç Tutabilir Doktor Bir Bir Saydı (3)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır: "Bir kimse oruçtu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26 [1933]; Müslim, Sıyâm, 171 [1155])

Unutarak yiyip içen kişilerin, oruçlu olduğunu hatırlar hatırlamaz ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkaması ve orucuna devam etmesi gerekmektedir.

Genç Gazete Hangi Hastalıklara Sahip Olanlar Oruç Tutabilir Doktor Bir Bir Saydı (5)

Unutkanlıkla orucunu yiyen kişiye oruçlu olduğunu hatırlatmasak olur mu?

Oruçlu olduğunu unutarak yemek yiyip içen bir kişiye bakarız, eğer o kişi  genç,sağlıklı ve güçlü biri ise oruçlu olduğunu hatırlatırız.

Ancak, oruçlu olduğunu unutarak yemek yiyip içen kişi; yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek bir kişi ise hatırlatmayız.

Genç Gazete Aralıklı Oruç Nedir Aralıklı Oruç Diyetini Kimler Yapamaz (2)

Sonuç olarak; oruçlu kişi unutarak bir şey yeyip içerse orucu bozulmaz. Hatırladığında yeme içmeyi keserek orucuna devam eder. Unutarak oruç yiyen kişiye hatırlatmasak günaha girmiş olmayız. Bu ona Allah'ın bir ikramıdır. 

Genç Gazete Sahur Yemeğinin Önemi Nedir Sahura Kalkmadan Oruç Tutabilir Miyiz (4)

Bazen unutmak da bir nimettir.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur? Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur?

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu