2024 Ramazan ayının girmesi ile  birlikte, oruç ibadetine başlayan vatandaşlar, ibadetlerini en iyi şekilde yerine getirebilmek adına "niyet" konusunda bilgi arayışı içerisine girdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamalarda, oruç niyetinin nasıl yapılacağı ve niyetsiz orucun geçerliliği üzerine önemli bilgiler verildi.

İslam Ülkelerinde Oruç Ne Zaman Başlayacak

Oruca niyet etme yöntemi ve zamanı nedir?

Oruca niyet, sahur vakitlerinde, imsak vakti öncesinde kalben ya da dil ile "Niyet ettim ya Rabbim senin rızan için oruç tutmaya" şeklinde ifade edilir.

"Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya" vb cümlelerle niyet edilir.

Diyanet'in açıklamasına göre; Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek en güzelidir. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Genç Gazete Hangi Hastalıklara Sahip Olanlar Oruç Tutabilir Doktor Bir Bir Saydı (1)

Peki Niyetin zamanı ve şartları nelerdir?

Ramazan orucu, kaza, keffaret, ve adak oruçları için niyet etme zamanı güneş batımından ertesi günün imsak vaktine kadar olan süredir.

Bu süre içerisinde niyet edilmesi ve imsaktan sonra oruca aykırı bir eylemde bulunulmamış olması gerekmektedir.

İmsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde imsaktan sonra gündüz yapılan niyet caiz olmaz

Diyanet'in açıklamasında özellikle, Ramazan orucu için her gün ayrı ayrı niyet edilmesi gerektiği, kaza ve keffaret oruçları için ise niyetin gün batımından imsak vaktine kadar yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasına göre, Şafiî mezhebine göre, nafile dışındaki tüm oruçlar için geceden niyet şarttır. Nafile oruçlar için ise güneşin tepe noktasına gelmesinden önceki vakte kadar  niyet edilebilir.

Genç Gazete Hangi Hastalıklara Sahip Olanlar Oruç Tutabilir Doktor Bir Bir Saydı (2)

Sonuç olarak Ramazan orucu niyeti için şunu söyleyelim:

1-Ramazan ayına ulaşan sağlıklı, ergen akıllı her Müslüman'a oruç farzdır. Ramazan ayı girdiğinde oruç tutmama yönünde bir niyeti ve ikrarı olmadıkça Müslüman oruca niyet etmiş sayılır. 

Cuma günü oruç tutulur mu? Cuma günü oruç tutulur mu?

Ramazan ayının başında müslüman kişinin toptan "Oruç tutmaya niyet ettim, Bu ramazan orucumu tutacağım" demesi de niyet sayılır.

2- Sahura kalkan Müslüman  yine oruç tutmama yönünde bir niyet ve ikrarı yoksa oruca niyet etmiş sayılır.

3- Niyet edilirken illa da dil ile söylemeye gerek yok, kalpten niyet edilmesi de yeterlidir.

4- Kişi sahur yapmadan, sahura kalkmadan da oruç tutabilir. Sahura kalkmadığında "niyet ettim oruç tutmaya" demesi yeterlidir.

Kişi uyuya kalsa, uyandığında imsak kopmuş olsa, niyet eder ve orucuna devam eder.

5- Oruç niyetinin önemi şudur aslında: Bir kişi imsak ile iftar arasında aç susuz kalsa, ama oruç tutma inancı ve niyeti olmasa bu açlık ve susuzluğu oruç sayılmaz. Yani Müslüman yaptığı ibadetin bilincinde olmalı, inanarak ve niyet ederek o ibadeti yapmalı.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR