İslam'da orucu bozan durumlar net bir şekilde belirlenmiş; Bir şey yiyip içmek ve cinsel ilişki orucu bozuyor. Peki yalan söylemek, kötü söz ve küfür etmenin oruca etkisi nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu konuya dair önemli bir açıklama geldi.

Genç Gazete Rüyada Bağırmak Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (1)

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun resmi sitesinde yer alan bilgilere göre oruç, sadece fiziksel bir ibadet olmanın ötesinde, müminleri günahlardan sakındırmayı ve manevi bir arınma sağlamayı amaçlar.

Genç Gazete Rüyada Bağırmak Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (5)

Hz. Peygamber (s.a.s) “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” buyurmuştur.

Oruç ibadetinin sadece aç kalmaktan ibaret olmadığının bilincinde olmalıyız.

Oruç tutarken ahlaki değerlere uygun davranmanın önemi büyüktür. Kötü söz, yalan söylemek, dedikodu, iftira ve Küfür etmek gibi olumsuz davranışlar, orucun ruhani anlamını ve ibadetin maksadını zedeler. Bunlar orucun sevabını alır götürür. Bu nedenle, oruçluyken yapılan her türlü haram ve olumsuz davranıştan kaçınılması gerekmektedir.

Genç Gazete Rüyada Bağırmak Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (4)

Oruç Manevi Bir Arınma Sürecicidir

Oruç, müminler için hem bedenen hem de ruhen bir arınma sürecidir. Bu süreçte kötü alışkanlıklardan uzak durmak, ahlaki değerlere sıkı sıkıya bağlı kalmak esastır. Oruç ayının, sadece fiziksel bir terbiye değil, aynı zamanda manevi bir yolculuk olduğunu UNUTMAYALIM!

"Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir." Din İşleri Yüksek Kurulu

Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları Şevval ayı orucu hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları

Genç Gazete Rüyada Bağırmak Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (2)

Sonuç olarak, Oruç ibadeti sırasında yalan söylemek, dedikodu küfür etmek vb orucun bozulmasına neden olmaz. Ancak bunlar orucu zedeler. Oruç kırılmasa da orucun bereket ve sevabı kırılır.

Kötü söz, yalan, dedikodu, gıybet ve küfretmek şeklen orucu bozmasa da, orucun manevi yönüne zarar verir. Oruçlu iken kötü söz söyleyen, küfreden vb davranışlarda bulunan tevbe istiğfar ederek, orucu kırmadan orucuna devam eder.

Genç Gazete Rüyada Bağırmak Ne Anlama Gelir Dini Rüya Tabirleri (3)

Orucu sadece midemize değil, kalbimize, elimize, ayağımıza, gözümüze, kulağımıza ve dilimize de oruç tutturmalıyız. Velhasıl tüm bedenimiz, söz ve davranışlarımız orucu tutmalı. Biz oruç tutmalıyız. oruç da bizi tutmalı. Oruç hayatımız olmalı.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu