Orucun kabul olması için bazı şartlar vardır. Bunlar arasında oruç tutmaya niyet etmek ve orucu bozacak davranışlardan kaçınmak bulunuyor. Gündüz saatlerinde uyumanın oruç üzerindeki etkisi ise merak edilen konuların başında geliyor.

Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez! Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez!

Genç Gazete Niçin Uyuyoruz, Hiç Uyumayan İnsan Var Mı İşte Uykunun Sırrı (6)

Uykunun oruca etkisi nedir?

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamalarına göre, gündüzleri uyumak, orucun geçerliliğine zarar vermez. Az veya çok oruçlu insan gündüz uyuyabilir. Uykunun oruca zararı olmaz. Ancak kişi namaz gibi farz ibadet ve sorumluluklarını aksatmamalı.

İslami kaynaklara göre, oruçlunun uykusu ibadet, suskunluğu tespih olarak kabul ediliyor. Bu, oruçlunun gün içindeki her halinin bir ibadet değeri taşıdığını gösteriyor.

Genç Gazete Niçin Uyuyoruz, Hiç Uyumayan İnsan Var Mı İşte Uykunun Sırrı (5)

Uyku da ibadet sayılır mı?

Resulullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular:“Oruçlunun uykusu ibadettir, suskunluğu tespihtir, amelleri katlanır, duası müstecaptır, günahları bağışlanır.” - Kenzu'l-Ummal

Genç Gazete Niçin Uyuyoruz, Hiç Uyumayan İnsan Var Mı İşte Uykunun Sırrı (8)

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Gündüzleri az veya çok uyumak, orucun sıhhatine zarar vermez. Bununla birlikte orucun vereceği sıkıntılardan uzak kalmak ve onları hissetmemek kastıyla, gerekli olmadığı hâlde Ramazan günlerinde uzun süreli uyumanın, orucun hikmetiyle bağdaşmayacağı da unutulmamalıdır."

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu