Çevre Yolu'nda güvenlik nedeniyle ay çekirdeği kurutulmasına izin verilmemişti. Köylerinde çadır üzerinde kurutmaya çalışan çiftçiler için İnegöl Belediyesi, henüz ulaşıma açılmayan 2.etapta Ortaköy ile Deydinler arasında yolda ayçekirdeği kurutmaya izin vermişti.

BUNA DA ŞÜKÜR

Üreticiler dün itibariyle söz konusu yolda ayçekirdeği kurutma işlemine başladı. Mahsulünü belediyenin gösterdiği alana seren Deydinler Mahallesi'nden çiftçi Halit Adak, kendilerine yer gösterilmesine sevindiklerini, ancak alanın yetersiz kaldığını söyledi. "Buna da şükür" diyen çiftçi Adak, "Burada kurutmalara dün başladık. Ama şurada gördüğünüz yerde 3 kişinin mahsulü var. Bu alan yetersiz. Yetkililerimizden yine Allah razı olsun verdiler, ama şu köprüden öteye verseler daha iyi olur. Alan yetmiyor. Burada sadece 3 kişinin mahsulü var. 15-20 gün müsaade ederlerse daha iyi olur. Burası da yoktu Allah razı olsun, ama köprüden bu yana yolu komple verseler daha iyi olur. 15 günde işimizi çabucak görmüş oluruz. Yol şuanda çalışıyor, ama eski düzende 15 gün verseler daha güzel olur" ifadelerini kullandı.

GERİ GETİRDİ

Adak, çadırda kurutma işleminin yapılamadığını da kaydederek; "Çadırda kurutmayı da denedik. Ama olmuyor. Buradaki arkadaşımız çadırda kuruttu, elekten geri geldi burada tekrar kurutmak zorunda kaldı" diye konuştu.

ÇADIRDA GEÇ KURUYOR

Ürününü Çevre Yolu'na seren Mesudiye Mahallesi'nden çiftçi Ramazan Bayram ise çadırda kurutma işleminin zor olduğunu aktararak: "Çadırı yayıyoruz, bir rüzgar geliyor çadır uçuyor. Ayrıca asfaltta çekirdek hem alttan, hem üstten sıcak alıyor daha iyi kuruyor. Ama çadırda alttan gelen sıcağı alamıyor. Bu mahsul elekten geldi. Bir işlem daha yapmak zorunda kaldık. Bu yıl yağışların da olmasından dolayı çekirdekler çadırda geç kuruyor. Önceki yıllarda 24 saatte kuruyorsa bu yıl 24 saatte kurumuyor" şeklinde konuştu.

Katılım Bankalarından alınan Kar Payı helal mi? Katılım Bankalarından alınan Kar Payı helal mi?

YAĞIŞLAR REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ

Ayçekirdeğinde bu yıl rekoltenin düşük olduğunu da ifade eden Ramazan Bayram, sözlerini şöyle tamamladı: "Ayçekirdeğinde dekar başına olan rekolteler düşük, ama fiyatlar şuanda 5 lira civarında. 5 liraya satıldığını biliyoruz. Ama verim düşük. Sebebi de yağmurlar ve yağmur sonrası oluşan rüzgarlardan mahsuller yattı. Gündöndülerde mantar hastalıkları oldu. Kafa çürümesi ve kafa kuruması oldu. Yüzde 10 civarında da yatma söz konusu. Bunlar da rekolte düşüklüğüne sebep olan şeyler"