Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin, Alimlere saygıyı esirgemeyen tüm müslümanların üzerine olsun.
Alimlere düşmanlık ve Alimlerle alay etmek etmek küfür olur. İslâm âlimine söven, kötüleyen kâfir olur, mürted olur. Dünya işleri sebebi ile sevmemek, günah olur.
Âlimlerin, Peygamberlerin (a.s.) varisleri olduğunu bildiren dinimiz, âlimlere düşmanlık edilmesini kesin bir şekilde yasaklamaktadır. Ömer Nesefi (r.a.), insanları küfre götüren sebepler arasında şunları zikretmektedir:
‘Başka bir sebep olmadan, sırf âlim oldukları için, din âlimlerini hafife alan ve alay eden; âlime, âlim olduğu için buğzedenin küfre gideceğinden korkulur. Fakih olan âlimin ağzına sövmek, böyle hareket eden kimsenin karısının nikahı da düşer.’’ (10)
DİN İLİMLERİNİN İSTİHFAFI HUSUSUNDA İNSANI KÜFRE GÖTÜREN HALLER
Başka bir sebep olmadan, sırf alim oldukları için, din alimlerini hafife almak ve alay etme.
Alime, alim olduğu için buğzedenin de küfre gideceğinden korkulur.
Fakih olan alimin ağzına söğmek. Böyle hareket eden kimsenin karısının nikahı da düşer.
Din alimi kıyafetine girerek, yüksek bir yere oturup alay olsun diye bir şeyler anlatmak. Orada bulunanların da, alay olsun diye, bir şeyler sormaları. Herhangi bir şeyle, alim kılığında olana vurup hep beraber gülüşmeleri.
Hoca kıyafetine giren kimsenin, eğlence olsun diye, eline bir sopa alıp çocuklara vurması ve seyredenlerin de gülmeleri. Zira, bütün bu fiillerde İslami ve İslam alimlerini hafife alma vardır.
Din alimlerinin kıyafeti ile alay etmek, Bıyığı kesip, sarığın bir ucuna sarmak ne çirkin şeydir demek.
Ben şeriat tanımıyorum, Benim şeriatle işim yok. Şeriat ve benzeri şeyler beni tatmin etmez ve nazarımda hükmü yoktur, ilim meclisinin benim için ne faydası olacakmış demek, veya şeriate uygun dînî bir fetvayı tahkir için, yere vurmak.
Bu nasıl şeriatmış? veya ben talak, malak bilmem demek.
Münakaşa eden iki kişiden birisi diğerine haydi bir alime veya şeriate başvuralım dediğinde; diğerinin cevaben ben alim ve şeriat tanımam demesi.
Kendisine gel ilim meclisine gidelim diyen bir kimseye alay olsun diye Alimler insanın karısını boş düşürür, kendisini de cehenneme sokarlar; ben gitmem diye cevap vermesi.
Alay ve hakaret olsun diye bir din alimine Alimcik, Sen git ilmini çöp sepetine at demek.
Öğrenilen dînî ve şerî ilimler birer masaldan ibarettir , veya din alimlerinin söyledikleri boştur, havaîdir, demek.
Dini ilimler için bu bilgiler neye yarar? Kime fayda vermiştir? Bize lazım olan şey paradır demek.

10-İslam Akaidi, Ömer Nesefi.