İslam'a göre Zengin Kimdir?

Öcelikle İslam'a göre zenginliğin ölçütünü yeniden hatırlayalım.  İslam hukukuna göre, kişisel borçlar ve temel ihtiyaçlar haricinde 80.18 gram altına sahip olan her Müslüman, zengin sayılıyor. Buna fıkıhta nisab miktarı denmektedir. Nisab miktarına ulaşan 1 yıllık toplam net gelir sahibi kişi, İslam fıkhına göre zengin sayılır.

konut ev

Merkez'in rezervleri azalışta! Merkez'in rezervleri azalışta!

Zekât Kimlere Farz?

Zekât, İslam'ın beş temel şartından biri olarak kabul edilir. Kişisel borçlar ve asli ihtiyaçlar dışında belirli bir miktar mala sahip olan her Müslüman üzerine zekât farz kılınmıştır. Zekata tabi olan gelirin ölçütü  80.18 gram altındır. Buna nisab miktarı denir.

Kriz DerinleşiyoSosyal Konut Üretip, Halka Arz Etmek Zorundayız

Kira Gelirlerine zekat düşer mi?

Evini, dükkanını, aracını vb kiraya verenler, bu kiradan gelir elde edenler zekat vermek zorunda mı?

Kira gelirleri, diğer mal ve gelirlerle birlikte değerlendirildiğinde, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap miktarına (80.18 gr. altın) ulaşması halinde, bu gelirin üzerinden bir yıl geçmişse zekâtının verilmesi gerekiyor. Bu, kira geliri elde edenler için yeni bir mali yükümlülük anlamına geliyor.

AA-20230915-32154302-32154301-TURKIYEDE_AGUSTOSTA_122_BIN_91_KONUT_SATILDI

"Kira gelirlerinin zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap miktarına (80.18 gr. altın veya değeri) ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde kırkta bir (%2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir" - Merğinânî, el-Hidâye, 2/165, 190-191

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu