İsmail Arslan bir mobilya firmasında çalışıyor. Karikatür çizimleriyle başladığı yolculuğuna film dublajlarıyla devam eden Arslan'ın ismix ismiyle yayınladığı filmler büyük ilgi görüyor. Matrix, Rocky ve Kara Şimşek ile İnegöl Köfte ve mobilyayı tanıtan Arslan, Diriliş Ertuğrul dizisine dublaj hazırlığında...

NASIL BAŞLADIN ÇİZMEYE?

Yeni ve farklı şeyler tasarlamak, hayata, olaylara, nesnelere farklı açıdan bakmak insanı canlı tutar. Bu bağlamda kendi çapımda desen tasarımları, acemi de olsam karikatür çizimleri, filmlerin senaryolarını değiştirip dublaj yapmak ve az söz ile çok şey anlatmayı seviyorum.

İlk çizimlerime rahmetli babamın hastanede yattığı zamanlarda sıkıntıdan içimi kağıda döküp tezhib tarzında desenler çizerek başladım. Daha sonraları çok başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim karikatür çizimlerine merak saldım, çizimlerimi sosyal medyada paylaşınca epey ilgi görmeye başladı.

NEDEN İSMİX?

Radyo programcılığı yıllarımda kullandığım bir lakap ''ismix''. Daha sonra çalışmalarımda bu ismi kullanmayı uygun gördüm, ismimden ziyade ismix ön plana çıktı. Reklam, belgesel ve film seslendirme işine ayrı bir ilgim var. Bu konuda da maalesef batı bizden çok ileride. Filmler ile, diziler ile insanlar çok rahat yönlendirilmekte. Baktım bizimkiler bu işe el atamayacak , ben de meşhur filmlere kendi senaryom ile dublajlar yapmaya başladım.

İlk dublaj filmim AGD yaz okulu tanıtım filmi oldu, daha sonraları İnegöl'ü ve mobilyasını, köftesini tanıtan ''Matrix16 İnegöl'' filmi ile bir anda yerel fenomen :) olduk çıktık. ''Rocky'nin Seçimi'' isimli dublaj filmi ile de yurtdışından Sudan'dan, Berlin'den takipçilerim oluştu.

İnegöl'ü tanıtan 2 filmim kısa sürede binlerce kişi tarafından paylaşılınca şimdi de ''Kara Şimşek İnegöl'' isimli 3. dublaj filmimi sosyal medyada paylaştım. Bu arada Ateş Karıncaları gibi farklı derneklerden de film teklifleri gelmeye başladı.

ÇALIŞMALARININ BU KADAR ÇOK TUTULMASININ SEBEBİ NE?

Öncelikle insanlar kendilerinden bir şeyler buldular bu çalışmalarda ve mesajını verirken kısa, öz cümlelerle birlikte işin içine mizah katınca daha fazla insana ulaşabiliyorsun, maalesef insanlar tebessüm etmeye ve ettirmeye çekiniyor ağırlıklarını kaybetmekten korkuyorlar.

Anlaşılan o ki, çok hafifler. Bakın sözün ustası Nasrettin Hoca bile büyük bir alim iken mesajını mizahi bir dille bugünlere kadar taşımıştır. İnsanları ayrıştıracak bir üslup kimseye fayda getirmiyor. Tebessümü ve selamı hayatımızdan çıkarmayalım derim acizane.

DUBLAJINI YAPTIĞIN FİLMLERİN HEPSİNİ İZLEDİN Mİ, VEYA ÇOK MU FİLM İZLİYORSUN?

Bu soru çok soruluyor, cevabım şu: Ben TV izlemeyi pek sevmem, filmler, hele hele diziler hayatımda pek yer etmez. İnternetten filmlerin kısa kısa bölümlerini bulup görüntüye senaryo uyarlıyorum. 15 yılı aşkın süredir evimde televizyon bulundurmuyorum. Yine acizane tavsiyem ailemize, çoluk çocuğumuza ayıracağımız zamanı dizi filmlerin çalmasına, ailemizi TV'nin terbiye etmesine müsaade etmeyelim. TV'ye, sosyal medyaya kendimiz kaptırıp asosyal olmayalım.

BU KADAR FİLM YAPTIN. NE FAYDASINI GÖRDÜN?

Öncelikle insanlara faydalı olmak adına senaryolar yazdığım için manevi katkıları oluyordur diye ümit ediyorum. Maddi katkıyı sorarsanız, nerede para etmeyecek iş varsa hepsi bende. Şaka bir yana İnegöl Mobilyası'nı gönüllü olarak hiçbir ücret talep etmeden bir vefa borcu olarak tanıttım neticede biz de İnegöl'lüyüz, biz de yolun ortasından gidiyoruz.

Bu Gelenek 484 Yıldır Devam Ediyor Bu Gelenek 484 Yıldır Devam Ediyor

BU İŞLERDEN HİÇ PARA KAZANMIYOR MUSUNUZ?

Son dublaj filmime reklam aldım, aldığım reklam ücretini ufak ihtiyaçlarım dışında yine dublaj kursuna kayıt olmak için kullandım.

BU İŞİN KURSUNA GİDİYOR MUSUNUZ?

Evet, Hollywood filmlerini seslendiren Türkiye'nin en ünlü dublaj, ses sanatçılarının başlattığı bir kursta size ve kendime daha iyi hizmet edebilmek için diksiyon ve dublaj dersleri almaya başladım.

SIRADA NELER VAR İSMİX?

''Diriliş Ertuğrul'' dizisinden bir senaryo uyarlamamı isteyenler çoğunlukta, nasipse yakında paylaşırım. Bir de ileriki zamanlarda protokolün de dahil olduğu farklı formatta sokak ropörtajları düşünüyorum.

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİN?

Hayatımızın film şeridi gibi, gözümüzün önünden geçeceği gün gelip çatmadan, o şeride iyilikleri, güzellikleri sığdırabilmemizi diliyorum. Yayın hayatınızdaki başarınızın daim olması dileği ile gazetenizde bana yer ayırdığınız için teşekkür ediyorum.