Türkiye'nin idari haritasında önemli değişiklikler olabilir. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, son araştırmalara göre Türkiye'de il olmaya aday 67 ilçenin belirlendiğini duyurdu. Bu ilçeler, kent merkezlerine en az 30 kilometre uzaklıkta ve nüfusu 100 binin üzerinde olan yerler arasından seçildi.

Araştırma sonuçlarına göre, özellikle Hatay, Şanlıurfa, İzmir ve Manisa gibi illerde birden fazla ilçe, il olma potansiyeline sahip. Antalya'dan ise Serik, Manavgat ve Alanya gibi turizm geliri yüksek ilçeler öne çıkıyor. Hançer, bu ilçelerin il olması halinde, yönetim kolaylığı ve hizmetlerin daha etkin sunulabilmesi açısından büyük avantajlar sağlayacağını belirtti.

Alanya'nın örneğinde olduğu gibi, bazı ilçelerin coğrafi konumları ve demografik özellikleri, onları idari bağımsızlık için uygun adaylar haline getiriyor. Hançer, il olma potansiyeli yüksek ilçelerin idari sınırlarında değişiklik yapılmasının da gündeme gelebileceğini ifade etti.

Coğrafi bilgi sistemleri teknolojisi ile hazırlanan tematik haritalar, bu tür kararların alınmasında önemli bir rehber oluşturuyor. İlçelerin il olma süreci, sadece coğrafi ve demografik faktörlerle değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal dinamiklerle de yakından ilgili. Bu yüzden Hançer, bu sürecin tüm yönleriyle değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

İl olma potansiyeli yüksek 67 ilçe ise şu şekilde:

Deprem bölgesinde kalıcı konutların teslimi devam ediyor Deprem bölgesinde kalıcı konutların teslimi devam ediyor

Lüleburgaz, Çerkezköy, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Tavşanlı, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Ereğli, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Viranşehir, Suruç, Ergani, Akçakale, Nizip, Bismil, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Patnos, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba.

Kaynak: Sabah