Oruç, nefsi terbiye etme ve irade eğitimi yönünden önemli bir ibadettir. Nefsine hakim olamayan, iradesini kontrol edemeyen ya orucun mükafatını tamamen kaybeder ya da oruç ibadetini zedeler.

Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez! Bu şekilde kesilmeyen hayvanların eti yenmez!

Harama bakmak, müstehçen videolar ve resimler izlemek, oruç tutmanın ruhuna aykırı, günah kazandıran davranışlardır. Bu şekilde şehvete gelip tatmin olan kişi büyük günaha girer ve orucu da bozulur.

Aynı şekilde Mastürbasyon, Elle tatmin olmak da orucu bozar ve tövbe gerektirir.

Oruç, sadece fiziksel bir ibadet olmanın ötesinde, bireyin iç dünyasında derin bir arınma ve nefis terbiyesi sürecidir. İrade eğitimi olarak da nitelendirilen bu mücadelede, bireyin kendi istek ve arzularına hakim olması hedeflenir. Oruçlu olduğu süre zarfında kişinin, nefsinin şehevî isteklerinden bilinçli bir şekilde uzak durması gerekmektedir. Bu süreç, ruhun arındırılmasında ve yüceltilmesinde önemli bir role sahiptir.

Elle Tatminin Oruca Etkisi

Harama bakmak, müstehçen görüntüler izlemek, oruçlu iken elle tatmin gibi fiiller, bu kutsal ibadeti bozar ve ve kişiyi günaha sokar. Böyle bir durumda, sadece orucun kazası gerekmez; aynı zamanda kişinin tövbe etmesi de şarttır. Oruç kaza edilir ve ayrıca tevbe edilir.

Keffaretin Gerekmeyişi ve Günahın Büyüklüğü

Oruç tutan kişinin  Elle tatmininin, orucunu bozup kaza gerektirmesi, keffaret gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz olduğu anlamına gelmez.
Aksine, bu kötü davranışı yaparak orucunu bozanlar büyük bir günah işlemişlerdir. Kaza ile birlikte yaptıkları fiil için de ayrıca tevbe etmeleri gerekir.
Din işleri Yüksek Kurulunun cevabı: "Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.Elle tatmin olmanın keffâreti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez. Bilakis özürsüz olarak orucunu bozan kimseler büyük günah işlemiş olurlar."

Editör: Özkan Duran