Kalp krizi geçiren adamın yardımına ambulans helikopter yetişti Kalp krizi geçiren adamın yardımına ambulans helikopter yetişti

Cihangir Hastanesinden Kadın Hast.ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Ergün Toprak; çok sayıda kadının, rahim alma ameliyatı olarak adlandırılan operasyona, büyük bir yara ve ağrıya neden olduğu, bunun yanı sıra uzun iyileşme süreci gerektirdiği için yanaşmadığına dikkat çekti ve Cihangir Hastanesinde gerçekleştirilen Laparoskopik(kapalı) rahim ameliyatları ile kadınların bu derdinin son bulduğunu anlattı.

%75'İ AÇIK YAPILIYOR

Dr.Toprak; 'Rahim alma ameliyatları jinekolojide en sık yapılan ameliyatlardır ve kliniklerinin çoğunda (% 75) maalesef bu ameliyatlar açık olarak yapılıyor. Ancak rahim alma ameliyatlarının büyük bir kısmı kapalı bir şekilde yapılabilir. Kapalı yöntemde, karında geniş ameliyat deliği açmadan, göbek çukuruna ve kasıklara 0.5cm delikler açılarak ve deliklerden kameraylakarın içi organları görerek, ince aletlerle yumurtalıklar ve rahmi çıkarabiliyoruz" dedi.

''ESTETİK OPERASYONLARDIR''

Bu yöntemin, hastanın iyileşme sürecini kısaltmak, ağrıları azaltmak ve yara izini en aza indirmek için geliştirildiğini kaydeden Toprak; ''Karın duvarı kesilmediği için ameliyat izi kalmaz, karın fıtıkları olmaz ve estetik korunur. Karın duvarı kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı çok azdır"

KISA SÜREDE NORMAL YAŞANTISINA DÖNER

"Ameliyat sonu hastanede kalış süresi çok kısadır. Hasta aynı gün veya bir gün sonra taburcu olur. Hasta çok kısa sürede normal yaşamına döner. Ortalama işe dönüş 7-15 gündür ve böylelikle iş kaybı çok azdır"

DAHA AVANTAJLIDIR

"Sağlık açısından bakılacak olursa karın içi organları büyütülerek gözlemlendiği için cerrahi hakimiyeti daha iyi olup dokulara ve organlara çok az zarar verir. Yani koruyucu bir cerrahi yöntemidir. Karın açılmadığı için iltihaplanma riski ve ameliyat sonu yapışıklık ihtimali daha azdır'' diye konuştu.

Dr Toprak; bu tarz rahim alma ameliyatlarının; rahim uru(myom), rahim sarkması,İlaç tedavisine cevap vermeyen aşırı ve sık kanamalar,Aşırı sancı çeken hastalar , yumurtalık ve rahim kanserlerinde uygulandığını ifade etti. Dr Toprak; Kapalı ameliyatlar rahim alma dışında; yumurtalık kisti, çikololata kisti, idrar kaçırma, genital organ sarkması, kısırlık tedavisi, rahim anomali onarımı, şiddetli adet sancısı ve kasık ağrısı tedavisi, dış gebelik tedavisi ve genital kanser gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde de rutin olarak uygulandığını ifade etti.