Gizli nikah nedir? Gizli nikah nasıl yapılır? Gizli nikah nedir? Gizli nikah nasıl yapılır?
Programda; Kur’an-ı Kerim okundu, konuyla ilgili konuşmalar yapıldı, şehitliği anlatan marşlar, ezgiler ve şiirler okundu.

Açılış konuşması yapan İHMED Başkanı Ahmet Taştan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şehitliğin öneminden bahsetti ve şöyle devam etti;

“Bir milletin istikbali için, bir dinin gönüllerde yer bulması ve devamı için mücadele etmeyi göze almak gerektiğini ve bunun için şehadet gibi ölümüm en güzelinin sevmeyi öğreten, gösteren ve anlatan şahitleri anıyoruz bu gece…”

ÖLÜ DEMEYİN

“Dünyanın her tarafında Hakk’ın dini yüce olsun diyen ve bu uğurda canla başla çalışan, mücadele eden din aşığı insanlar canlarını vermekten geri kalmamışlardır. Bu gece o şehitleri anarak yüreğimizdeki vefakârlığı haykırmak istiyoruz.

Allah (cc), Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyorlar; “Allah yolunda öldürülenlere ölü demeyin onlar Allah katında diridirler siz bilmezsiniz.” Şehitler bize cennet yolunun nasıl bir şey olduğunu öğretirler. Şehitlerin ölüm acısı bir sivrisineğin açısı kadardır.

Ve bu kahramanlar şöyle haykırıyor çağlara: “Ey zalimler Siz bana ne yapabilirsiniz ki, eğer beni sürseniz hicret, hapsetseniz halvet, öldürseniz şehadet… Siz bana ne yapabilirsiniz ki”

BÖYLE GECELER DÜZENLEMELİYİZ

“Böyle bir geceyi öncelikle kendi nefsim için hazırladığımı söylemeliyim. Üç gündür bu şehitlerin hayatını okuyorum, dinliyorum… Onların güzel yaşamları olmasa idi sonları da güzel bir ölümle olmazdı diye düşünüyorum.

Bu gece için araştırırken şehadet için heyecanlanan küçük sahabeleri hatırlıyorum. Mavi Marmara şehidi Furkan’ı hatırlıyorum. Onun içli sözlerini okudum. Hasan El Benna gibi Mısır’da İngiliz sömürgecisine dik duran bir mücahitti.

Konferanstan konferansa koşup gençleri şuurlandırmaya çalışıyordu. Bir konferans sonrası şehit edildi. Bu şehadet aşkı bir bilinç olarak ruhlarımıza işlemeli bunun içinde böyle güzel geceler düzenlenmelidir. Teşrif eden kardeşlerimize teşekkür ederim”

AYETLERİ YORUMLADI

İHMED Yönetim Kurulu Üyesi Numan Konaklı da Kur’an-ı Kerim’de şehitlikle ilgili ayetleri kısaca yorumladı.

“Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin ayetini ve “Hiç şüphe yok ki Allah, kendi yolunda, duvarları birbirine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak çarpışanları sever” ayetini okudu ve yorumladı.

İHMED Yönetim Kurulu Üyesi Enver Sedat Baykay ise hadislerde şehadet konulu bir konuşma yaptı.

Peygamber (as), “Allah yolunda öldürüleyim cennete gideyim, tekrar dünyaya döndürüleyim, tekrar şehit olayım, duasıyla başladı. Sahabe Efendilerimizin Allah yolunda savaşmaya nasıl can attıklarını vurguladı. Şehit olmuş on sahabe ismi sayılması için salondakilere çağrı yaptı ve hediye takdim etti.

“Birçok kutsal kavramın sulandırıldığı günlerdeyiz. Bu güzel kavramları lekeleyecek hareketle yapılıyor ama şehadet ve cihad teremiz olması gereken kavramlardır. Bazıları yanlış kullansa da doğrusunu biliyoruz ve nesillere de bu öncü şahsiyetleri anlatarak öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.

ŞİİR VE EZGİLERLE ŞEHADET

Ümit Taştan’ın yönetimindeki koro; Kavgam Karanlığa, Şeyh Şamil, Şehadet Muştusu gibi ezgileri seslendirdiler.

Onur Akgül, Mert Şefik Kavas isimli İmam Hatip öğrencilerinin sunuculuk yaptığı programda Hayat, iman ve cihat isimli şiiri Yunus Emre Lisesi öğrencisi Samet Atmaca, Kurşun Gazeli isimli şiiri de İmam Hatip Öğrencisi Celil Sali seslendirdi.