Eski Bakan evinde ölü bulundu Eski Bakan evinde ölü bulundu
İnşaat Çalıştayı’na katılan Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimi Merkezi Müdürü Prof.Dr. Şerif Barış, deprem ve İnegöl’ün deprem riski konusunda bilgiler verdi.

KOLONLARI KESİTLER
Slayt ile özellikle Gölcük depreminden örnekler veren Barış, zemine ve fenne uygun yapılan yapıların fayın yanında dahi olsa ayakta kaldığını; düzgün zemin etüdü ve düzgün teknikle yapılmayan binaların ise kamu ya da özel ayrımı yapılmaksızın yıkıldığını söyledi. Prof.Dr. Barış, Sakarya’da yıkılan birçok binanın birinci katında kolonlarının kesildiğini dikkat çekti.

6,8-7,5 ARASI DEPREME HAZIR OLUN
300-400 yılda bir depremlerin olduğu bölgede tekrar meydana geldiği bilgisini paylaşan Barış, şöyle devam etti: “İnegöl’ün olduğu bölgede de 300-400 yıldır deprem olmuyor. Hazırlanmak lazım. İnegöl çevresinde 5 tehlikeli fay var. Yaptığım araştırmalara göre 6,85 ile 7,55 arasında bir deprem bekleniyor”

YUMUŞAK ZEMİN SIKINTI
“10 yıl içinde 6 şiddetinde bir deprem olma olasılığı 70, 7 şiddetinde bir depremin 50 yıl içinde olma olasılığı ise 72. İnegöl’ün yumuşak zemini sıkıntı. Binaları ne kadar sağlam yaparsanız yapın; depremde eşyaların devrilmesinden dolayı birçok çocuk can verdi. Deprem eğitimleri vermemiz lazım. Depreme hazırlıklı olmalıyız”