Uzmanı uyardı, o sorun ciddi hastalıkların belirtisi olabilir Uzmanı uyardı, o sorun ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Cem Hızlı, başdönmesi rahatsızlığına ilişkin bilgi verdi. Baş dönmesi deyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problemin anlaşılacağını ileten Hızlı “Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir. Hatta sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir.” dedi.

Hızlı’nın baş dönmesi konusundaki değerlendirmeleri şöyle;

BAŞ DÖNMESİ VE DENGESİZLİK NE GİBİ BELİRTİLER VERİR"
“Hastalığın başlangıcında genellikle sabah yataktan kalkarken veya yataktayken sağa sola dönerken olmaktadır. Baş dönmesi deyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum; kafada sersemlik veya dengesizlik hissi, ani kalkışlarda göz kararması, boşluğa basma veya ayağının altından kayması hissi, bir tarafa düşme veya atılma hissi, etrafın dönüyormuş hissi olması gibi hafiften şiddetliye kadar birçok bulgu verilebilir”

BAŞ DÖNMESİ KULAK VEYA BEYİN KAYNAKLI OLABİLİR
“İç kulak hastalıklarına bağlı baş dönmeleri genellikle ani başlangıçlı ve şiddetli olurlar. Bunlara sıklıkla mide bulantısı ve kulakta dolgunluk, ses veya işitme kaybı da eşlik eder. Bu tür dönmeler şiddetli olmalarına karşın zamanla azalır ve sıklıkla düzelirler. Beyin kaynaklı, merkezi baş dönmeleri ise daha hafif dönmeler olup, baş ağrısı, uyuşma hatta felçler, göz hareketlerinde, görmede ve konuşmada bozukluklar gibi daha farklı bulgular eşlik edebilir”

BAŞDÖNMELERİ NASIL TEŞHİS EDİLMEKTEDİR"
“Hastalığın teşhis edilebilmesi için belli testler yapılması gereklidir. Bunlar; iç kulağın ve işitmenin değerlendirildiği işitme testleri, bazı dönme ve hareket testlerinin yanında bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans (MR) gibi görüntülenme yöntemleri olabilir”

TEDAVİSİ NEDİR"
“Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi ise bunun tedavisi Epley manevrası denen ve muayene masasında uygulayacağı bazı hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bazı parçacıkların ve iç kulak taşlarının yerine oturmasını sağlamaktır. Diğer sebeplerde istirahat ve ilaç tedavisi kullanmak gerekir. Ayrıca yorgunluk ve stres de baş dönmelerini arttırıp başlatabildiği için stres ve yorgunluğun da giderilmesi gerekmektedir”