TÜM FERTLER TOPLUMDA EŞİT OLMALI
Topalak açıklamasında; "Uluslararası Engelliler Günü, 1992 senesinden itibaren her 3 Aralık günü değerlendirilen ve Birleşmiş Milletlerce kabul edilen bir gündür.
Bu günün kabul edilmesindeki hedef, engellilerin toplumdan soyutlanmaması ve tüm insanların fiziksel özelliklerine bakılmaksızın eşit olduğu vurgulanmasıdır.
Her yıl 3 Aralık günü engelliler adına faaliyet gösteren dernekler, federasyonlar, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler toplumdaki önyargıyı kırmaya bu konuda toplumu bilinçlendirmeye çalışmaktadır" ifadelerine yer verdi.
ENGELLİLERE SUNULAN HAKLAR
Ülkemizde sunulan engelli hizmetlerini de sıralayan Şeyma Topalak;
"Çevresel ulaşım hakkı: Kaldırımların, yaya yollarının ve binaların engelliler baz alınarak onların fiziksel durumlarına göre sunulmasıdır. Toplu taşıma araçlarında engelli olduğunu ispatlayan belge sayesinde faydalanılan belirli indirimler sonucunda ucuz ulaşım hakkıdır.
Engelliler için özel araçlar: Yalnızca engellilerin kullanılması için hazırlanan araçların ithalinde gümrük vergisi alınmaz, yurt içinden satın alınmış araçlar için ise KDV indirimi yapılır ve taşıt alım vergisi alınmaz. Ortopedik engellilerin satın aldığı araçlarda ise tüketim vergisi talep edilmez.
Engellinin Eğitim ve Kültür Hakkı: Eğitim kapsamında engellilere pek çok haklar tanınır. Devlet tiyatrolarına engelliler ücretsiz bir şekilde giriş yapar. Buna ek olarak özel tiyatro ve sinemalarda da engellilere indirim tanınır. İletişim Hakkı: Özel iletişim alanında engellilere %50 indirim hakkı tanınır.
Ayrıca devlet engelli vatandaşlara kamu personeli olması için her iki senede bir kez gerçekleştirdiği sınavla engelli memur alımı yapar. Sınavda yaş kısıtlaması koymaz. Sınavdan elde edilen puan iki yıl geçerli olur. Bu açıklamalar, kısmi olarak uluslararası engelliler gününü bizlere tanımlamıştır" dedi.
İNSANLIĞA OLAN BORCUMUZDUR
Topalak şöyle devam etti:
"Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak; içsel duyguları gelişmiş, insani vasıfları yüksek olan, çok büyük bir milletin evlatlarıyız. Bizim toplumda birlikte yaşadığımız, kul olarak da en büyük imtihanlarımızdan biri olan engellilik halini hayatımızda baz alarak, bir insanın her daim engelli olabileceği düşüncesi ile daima gündemimizde tutmamız gerektiğini düşünmekteyim.
2012 yılından beri partimizin engelliler ile ilgili izlemiş olduğu politikalar da zaten bunun göstergesidir.
Bugün çok değerli bir hocamdan da duyduğum gibi, farkındalık olan engellerimiz bizim toplumumuz için Rabbin lütfettiği özel hallerimizdendir. Uluslararası engelliler günü bize yılda bir kez hatırlamayı öngörse de, hayatımızda özel insanlara daima önem vermemizi görev haline getirmemiz, insanlığa olan borcumuzdur. Engelliler gününüz kutlu olsun. Umutlara umut olmaya hoş geldiniz"

İYİ Parti Kurultayı öncesi Ağıralioğlu'ndan beklenen karar İYİ Parti Kurultayı öncesi Ağıralioğlu'ndan beklenen karar