DOĞUŞTAN GÖRME ENGELLİ

Ayhan ve Ayşe İner'indoğuştan görme engelli 12 yaşındaki çocukları Furkan, neşesiyle çevresine mutluluk dağıtıyor.

Genç Gazete olarak, eğitimini Ankara'da bulunan MitatEnç Görme Engelliler Ortaokulu'nda sürdüren Furkan'ı, evinde ziyaret ettik.

Matematik derslerinde algoritma-bilişim odakta olacak Matematik derslerinde algoritma-bilişim odakta olacak

GÖZLERİ OLMADAN BAŞARIYOR

Neşesi ve çevresine dağıttığı mutluluğuyla bizi kendisine hayran bırakan Furkan, gözleri görmese de bir görme engellinin neler başarabileceğini gösteriyor.

Görme engellilerin kullandığı kabartma yazılardan oluşan Braille alfabesiyle okuyan ve yazan Furkan, Bakanlığın verdiği daisy kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazını elinden hiç bırakmıyor.

GÖRME ENGELLİLER ÖĞRETMENİ OLACAĞIM

Hayatı ile alakalı sorduğumuz soruları ise Furkan şöyle cevaplıyor;

"Okulumu seviyorum. Büyüyünce görme engelliler öğretmeni olacağım. Ankara'da Anıtkabir'i görmek isterdim. Gezdim ama göremedim.

Televizyonu izleyemiyorum dinliyorum. Anlamadığım kısımları babam ile annem bana anlatıyor. Bazen televizyonun yanına oturup görmeye çalışıyorum."

KULLANDIĞIM HER ŞEY KONUŞUYOR

"Hafızam 1 milyon GB. Bebeklik yıllarımı unutamıyorum. Ben sanki görme engelli değilim. Şuanda kimsenin kullanmak istemediği tuşlu telefonu ben kullanıyorum.

Herkes dokunmatik telefon kullanıyor ben ise tuşlu telefon kullanıyorum. Benim kullandığım her şey konuşuyor yada kabartmalı" diye konuştu.

HAYATINA ALIŞTI

Oğlunun doğuştan görme engelli olduğunu aktaran anne Ayşe İner;

"Bebekliğinden beri böyle. Biz Furkan'ın görme engelli olduğunu 3 aylıkken fark ettik. Şuanda tedavileri sürüyor. Furkan görme engelliler sınıfında eğitime başladı. Başarılı, çalışkan ve zeki... Her işini kendi yapabiliyor"

"Furkan aslında doğduğundan beri görme engelli olduğu için hayatına alıştı. Normal hayatını sürdürebiliyor hiçbir zaman zor gelmiyor.Furkan hayatında zorlanmıyor.

SES ÇOK ÖNEMLİ

Furkan için kabartma ve ses çok önemli. Furkan'ın gözleri aslında elleri ve kulakları. Dinleyerek, dokunarak hissedebiliyor. Bu şekilde yaşamını sürdürebiliyor. Eğitimini güzel bir şekilde aldırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

TEŞEKKÜRLER FURKAN!

Biz de Genç Gazete ailesi olarak,hayat mücadelesi ile örnek olan, görme engellilerin kullandığı kabartma yazılardan oluşan Braille alfabesiyle ismimizi yazarak bize jest yapan Furkan'ave misafirperverliğinden dolayı İner ailesine teşekkür ediyoruz.