Saç boyatmak günah mı? Saç boyası abdeste engel mi? Saç boyatmak günah mı? Saç boyası abdeste engel mi?

Cünüp kişi o şekilde sahura kalkabilir. Cünüp haliyle oruca niyet edebilir, oruca başlayabilir.

Cünüplük oruca başlamaya ve oruç tutmaya engel değildir. Ancak bu durumu biraz daha açıklamamız gerekiyor. Üç noktaya dikkat!

1-Cünüp olmayı ve boy abdesti almayı gerektiren  bir durum oruca başlamadan önce gerçekleşmişse bu durum sahur yapmaya, oruca niyet etmeye, oruca başlamaya engel değildir. Kişi cünüpken oruç tutmaya başlayabilir, cünüp halde oruç tutabilir.

2- Sahura kalkan ya da oruca başlayan kişi uyudu. Uyurken rüyalandı, ihtilam oldu. Uyandı ki yıkanması gerekiyor. Cünüp olmuş. Ancak imsak kopmuş oruç başlamış. Bu durum da oruca engel değildir. Kişi boy abdesti alır orucuna devam eder.

Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez

3- Oruçlu kişi, uyanıkken kendi isteği ile  cünüp olursa bu kişinin orucu bozlur. Kaza ve keffaret gerektirecek bir durumdur bu.

Banyo Havlularınızı Ne Sıklıkla Yıkamalısınız

Bu üç durumda da kişi  bir an önce gusül alarak temizlenmelidir.

Çünkü cünüp kişi, üzerinden bir namaz vakti geçmeden boy abdesti alıp yıkanmalıdır.

Din İşleri Yüksek Kurulu kararında; Oruçlu iken rüyada ihtilam olmanın orucu bozmadığı, sabah namazı vakti çıkana kadar gusletmenin ertelenmesinin oruca zarar vermediği fakat bu durumun namazın terk edilmesi anlamına geleceği ve bu sebeple günah olduğu belirtilmiştir.
Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR