2024 senesinde gök cisimleri ve astronomik olayların yaşanacağı görülüyor. Bu sene gökyüzünde 10’un üzerinde gökyüzü yağmuru, 12 dolunay, 4 süper ay ve aynı zamanda 2 ay tutulması meydana gelecek. 2024 senesinde yaşanılacak olan bu ay tutulmaları birçok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki 2024 ay tutulması ne zaman ve nereden görülecek.?

2024 İlk Ay Tutulması Ne Zaman Nereden Görülecek

Ay tutulması Türkiye’den görülecek mi? 

Türkiye'den ay tutulmasının ve aynı zamanda güneş tutulmasının yalnızca bir tanesinin görülebileceği söyleniyor. 25 Mart'ta 2024 senesinin ilk ay tutulması meydana gelecek.

2024 İlk Ay Tutulması Ne Zaman Nereden Görülecek

Türkiye'den Ay Tutulması Görülebilecek mi

Ay tutulması kuzeydoğu Rusya'dan, Alaska'dan, Antartika'dan ve aynı zamanda kıta Amerika'dan izlenebilecek. Meydana gelecek ay tutulması Türkiye'den görülmeyecek.

2024 İlk Ay Tutulması Ne Zaman Nereden Görülecek

Samsung'un üst seviye akıllı saati Galaxy Watch 7 geliyor! Samsung'un üst seviye akıllı saati Galaxy Watch 7 geliyor!

Senenin 2 Ay Tutulması

Meydana gelebilecek olan 2 ay tutulması 18 Eylül tarihinde meydana gelecek. Ay tutulması 05.14 de ortaya çıkacak ve aynı zamanda 06.16'da sona erecek. 2 ay tutulması ise parçalı tutulma şeklinde ortaya çıkacak. 2024 senesinde yaşanılacak olan 2 ay tutulması ise güneybatı Rusya, Batı Asya, Avrupa, Afrika, Antartika ve aynı zamanda kıta Amerika görecek. Peki Türkiye senenin ikinci ay tutulmasına şahit olacak mı? Evet Türkiye senenin ikinci ay tutulmasını görebilecek.

2024 İlk Ay Tutulması Ne Zaman Nereden Görülecek

Yarı Gölgeli Ay Tutulması Ne Demektir

Yarı gölge alanına ay Dünya'nın giriş sağladığı zaman tutulma meydana gelir. Bu kapsamda dünya Güneş'i engellemekte yetersiz kalır. Yarı gölge tutulması meydana geldiği zaman ayın bir kısmını ya da tamamını kapatan bir gölge oluşmaz. Ancak şunu söylemek gerekir ki ay normalde daha parlak görülürken o zaman bu parlama azalır.

Yarı Gölgeli Ay Tutulması Ne Zaman Olacak

2024 senesinde 2 defa ay tutulması meydana gelecek ve sonucu olacak ay tutulması ise yarı gölgeli ay tutulmasıdır. Yarı gölgeli ay tutulması ise 18 Eylül 2024 çarşamba günü meydana gelecektir. 2024 senesinde meydana gelen ay tutulmasının ilki Türkiye'den görülmez iken 2 olacak olan ay tutulması Türkiye'de görülecektir.

Kaynak: Tamer Ekimci