Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yeni bir adım atıldı. Cep telefonlarına dair IMEI kayıtlarında önemli değişiklikler yapılacağına dair tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki bu değişiklikler neleri kapsıyor? İşte detaylar...

IMEI Kayıtlarında Yeni Dönem

cep tel

IMEI Kaydı İçin Kullanıcı Hesabı Zorunluluğu

Tebliğe göre, ithal veya imal edilen ya da yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt işlemleri artık ithalatçı veya imalatçı için tahsis edilen kullanıcı hesabıyla yapılacak. Bu süreç nasıl işleyecek?

Bu hesabın oluşturulması talebi, temsile yetkili olan ve yetkisi sicil tasdiknamesinde belirtilen kişi tarafından BTK'nin sağladığı elektronik ortamda ve elektronik imzalı gerçekleştirilecek. Talep, bilgi veya belgelerin elektronik ortamda doğrulanması sonrasında kurum tarafından uygun bulunursa, ithalatçı veya imalatçıya kullanıcı hesabı tahsis edilecek.

s21-fe-anket-cepkolik-696x392

"Siyah Liste" ve "Beyaz Liste" Uygulaması

BTK'nın yeni tebliğiyle, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'ne (MCKS) kayıtlı olan ancak belli bir süre sinyal almayan ya da belirli şartları taşıyan cihazların IMEI numaralarının "siyah liste"ye alınma durumları da düzenleniyor. Kullanıcılar bu durumda ne yapacak?

Cihazın son kullanıcısının kurum kayıtlarıyla uyuşmaması, ithalatçısının/imalatçısının tasfiyesi veya terkin edilmiş olması durumunda, kullanıcı ilgili bilgi ve belgelerle cihazın tekrar kayıtlı hale getirilmesi için başvuruda bulunabilecek. Başvurunun kontrollerden geçmesi halinde ilgili IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek, eşleştirilmiş "beyaz liste"ye alınacak.

e-commerce-online-shopping-digital-marketing-internet-business-technology-concept-virtual-screen

Yeni Tebliğin Yürürlük Tarihi

Tüm bu değişiklikler ve düzenlemeler 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. Kullanıcılar ve sektör temsilcileri, bu tarihe kadar gerekli hazırlıklarını tamamlamış olmalıdır.

Google, Pixel cihazlar için uydu bağlantısı getiriyor! Google, Pixel cihazlar için uydu bağlantısı getiriyor!

BTK, bu yeni düzenlemesiyle hem kullanıcıları hem de sektör temsilcilerini korumayı hedefliyor ve sektörde daha düzenli, şeffaf bir yapı oluşturmayı amaçlıyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR