Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalandığını duyurdu. Protokolün en önemli maddesi, Şam veya Halep'te bir Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulmasına yönelik. Bu adımın, ülkemizde eğitim gören Suriyeli öğrencilerin adaptasyonunu kolaylaştıracağı belirtildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ege Üniversitesi'nin 70'inci kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlenen törene katıldı. Tören sırasında EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Merkezi Ameliyathane Binası'nın da açılışı yapıldı. Özvar, yaptığı konuşmada Türk yükseköğretim sisteminin geldiği noktayı, uluslararası iş birliklerini ve özellikle Suriye ile yapılan önemli protokole dair detayları paylaştı.
Türkiye-Suriye Üniversitesi Kuruluyor
Prof. Dr. Özvar, Türk yükseköğretiminin tecrübesini dost ve kardeş ülkelerin yararına kullanmak adına Suriye'ye verimli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu ziyaretin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Suriye'nin yeniden inşa sürecine katkı sunmak amacıyla yapıldığını vurguladı. Bakan Özvar, Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir iş birliği protokolü imzaladıklarını duyurarak, "Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir iş birliği protokolü imzaladık. Protokolün en önemli noktası Şam'da veya Halep'te bir Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulmasına yöneliktir. Bunu en kısa zamanda hayata geçireceğimizi duyurmak istiyorum. Söz konusu protokol ülkemizde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin, Türkiye'den dönüşleri sonrasında eğitim hayatlarına uyumlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri de kapsamaktadır" dedi.
Protokol kapsamında, Türkiye'de eğitim gören Suriyeli öğrencilerin ülkelerindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş kolaylıkları sağlanacak. Ayrıca, Türkiye ve Suriyeli üniversiteleri arasında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ortak diploma programları başlatılacak ve Suriye'nin ihtiyaç duyduğu öğretim üyeleri Türkiye'deki üniversitelerde yetiştirilecek. Prof. Dr. Özvar, "Bugüne kadar 40 binin üzerinde Suriyeli öğrenci yükseköğretim kurumlarımızdan mezun olmuştur. Suriyeli muhataplarımızla, görüşmelerimizde bu mezunlara ait diplomaların Suriye'de denkliğinin alınması yönünde görüş birliğine varmış olduğumuzu aktarmak isterim. Bu mezunların ülkelerine dönüşü Suriye'nin yeniden inşa sürecinin temel sacayaklarından birini oluşturacaktır. Yükseköğretim alanında atılan bu adımların Suriye'nin yeniden inşa sürecine ve Türkiye-Suriye dostluğuna büyük katkılar sunacağına canıgönülden inanıyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye Yükseköğretiminde Büyük Atılım ve Kapasite Artışı
YÖK Başkanı Özvar, Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki konumuna da değindi. "Türkiye, Avrupa yükseköğretim alanı içinde 3'üncü büyük ülkedir. Gerek öğrenci sayıları gerek üniversitelerin altyapısı gerek bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme noktasında ülkemiz, Avrupa'nın en büyükleri arasında bulunuyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'de 128 tıp fakültesi bulunduğunu, bunların 91'inin devlet, geri kalanının vakıf olduğunu belirten Özvar, her yıl 20 bin civarında hekim yetiştirildiğini ve artan sağlık hizmeti ihtiyacına dikkat çekti.
Ege Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan yeni ameliyathane binasına da vurgu yapan Özvar, "EÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi kapsamında yeni bir ameliyathaneyi hizmete alıyoruz. Bu ameliyathane üniversitemizin sağlık hizmetleri kapasitesini bir nokta daha ileriye taşıyacaktır. Rektörümüzden aldığımız bilgiye göre aynı anda 70 civarında ameliyat gerçekleşecek. EÜ'de başta kalp olmak üzere diğer alanlarda mükemmeliyet merkezleri kurma noktasında iş birliği içine gireceğiz. Bu kapsamda İzmir, gerek ülkemize gerek yurt dışına hizmet verecek bir sağlık mükemmeliyet merkezine kavuşacaktır" dedi.
Uluslararasılaşma ve Akademik Diplomasi Vizyonu
Bakan Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonunun yükseköğretim sistemine yön verdiğini ve Türkiye'nin uluslararası alanda farklı bir rekabet avantajı geliştirdiğini aktardı. Özvar, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgesel ve küresel vizyonu yükseköğretim sistemimizin istikametine ışık tutmaktadır. Cumhurbaşkanımızın iradesi ve destekleriyle tüm üniversiteleri bugün örneğin Asya, Afrika, Balkanlar ve Orta Doğu'da stratejik iş birlikleri kurarak farklı bir rekabet avantajı geliştirmektedir. Özellikle Türk dünyası, Balkanlar ve Afrika'da açılan akademik bilimler ve ortak üniversite projeleri Türk yükseköğretimde uluslararası öğrenci hareketliliği ve akademik etkileşime ciddi bir ivme kazandırmaktadır. Bu yönüyle Türkiye Anglo-Sakson modellere özenmeden, ilhamını Anadolu topraklarından alan çok merkezli ve kültürel bağları gözeten bir uluslararasılaşma yaklaşımını benimsemektedir. Bu strateji sadece öğrenci sayısında değil aynı zamanda akademik diplomasi, din ve kültür açısından da önemli kazanımlar sunmaktadır" diye konuştu.
Bakan Bolat, konuşmasında Kovid salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri gibi kriz süreçlerinin başarıyla yönetildiğini ifade etti. Enflasyonla mücadeledeki kararlılığa da değinen Bolat, "Hedefimiz yıl sonunda 20'li rakamları görebilmek ve bu konuda da ümitliyiz" dedi. Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılara verilen desteklerin artarak devam edeceğini belirten Bolat, "Bu yıl inşallah en az 33 milyar liralık hibe destekleri ihracatçılarımıza vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Ege Üniversitesi'nden Yeni Programlar ve Dijitalleşme Hamleleri
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise, üniversitelerinin dijitalleşme, uluslararasılaşma, engelsiz ve çevre dostu kampüs gibi birçok alanda öncü olduğunu ifade etti. Yeni açılan akademik birimler ve programlara dikkat çeken Budak, "Siber güvenlik yüksekokulundan birisi üniversitemiz bünyesinde kuruldu. Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kuruldu. Fakülte bünyesinde ise Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi lisans programı bir sonraki eğitim öğretim döneminde öğrenci alımına başlayacak. Ayrıca, Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Otonom Sistemler Teknikerliği, Oyun Geliştirme ve Programlama ile Önyüz Yazılım Geliştirme ön lisans programlarımız da faaliyete geçti. Ege Derin Teknoloji Fabrikası'nın açılışını gerçekleştirdik. Ege Teknopark'ı genişletiyoruz. Önemli kazanımlarından biri norm kadro uygulamasının kaldırılması oldu. Tüm akademik birimlerimizde kadro sorunu artık ortadan kalkmış durumda" dedi. Törenin sonunda Prof. Dr. Budak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'a plaket takdim etti.