İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, ikinci el otomobil fiyatlarındaki düşüş trendinin Kasım ayında durduğunu açıkladı. Ertemel, yaptığı değerlendirmede, fiyatların maliyet seviyesine indiğini ve yeni yılda sıfır araç fiyatlarındaki artışların ikinci el piyasasına da yansıyabileceğini belirtti.

Yılbaşı öncesi İkinci el arabamı alacaksınız dikkat edin

Ertemel, ikinci el piyasasında özellikle Haziran/Temmuz aylarından itibaren başlayan fiyat düşüşlerinin, reel fiyatlarda sonbahar aylarında daha belirgin bir düşüş trendine dönüştüğünü ifade etti. 6 aylık dönemde sıfır araçlarda %20, ikinci el pazarda ise %15'lik ortalama fiyat düşüşleri yaşandığını vurgulayan Ertemel, aynı dönemde döviz kuru artışının etkisiyle fiyat düşüşlerinin bir miktar daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Yılbaşı öncesi İkinci el arabamı alacaksınız dikkat edin

Aralık ayına gelindiğinde ise mevcut reel fiyatların segmentlere göre %8 ila 10 arasında arttığını belirten İMAS Başkanı, fiyatların maliyet seviyesine inmiş durumda olduğunu ve Kasım ayı itibarıyla düşüş trendinin sabitlendiğini ifade etti.

Kargo Devi İflas Etti: Galatasaray ve Beşiktaş'a Milyonluk Borçlar Ortada! Kargo Devi İflas Etti: Galatasaray ve Beşiktaş'a Milyonluk Borçlar Ortada!

Ertemel, ikinci el piyasasında en çok talep gören araçların C segment sedanlar olduğunu belirtirken, "C segment sedan aile otomobilleri genel olarak ülkemizde ilgi görüyor. Bu segmentteki bazı modellerin yerli üretim olması, fiyat avantajı ve sunduğu konfor nedeniyle tercih ediliyor." şeklinde konuştu.

2023 yılında sıfır otomobilde düzenlenen kampanyaların ve fiyat düşüşlerinin tüketicinin ilgisini çektiğini belirten Ertemel, yeni yılda ikinci el fiyatlarında artış beklentisinin olduğunu söyledi. Ancak, bu artışların hızlı ve olağan dışı olmayacağını ifade eden Ertemel, 2024 yılında otomotiv piyasasında hareketlenme beklentisi olduğunu belirtti. Krediye erişimdeki zorlukların ve yüksek mevduat oranlarının piyasada daralmaya neden olduğunu belirten Ertemel, kredi konusundaki olası kolaylıkların piyasayı canlandırabileceğini dile getirdi.

Editör: İHSAN KURAN