Öğretmen atamalarında yeni şart belli oldu! Öğretmen atamalarında yeni şart belli oldu!

Psikolog Tutku Damla Topaloğlu, bu geçiş döneminde ortaya çıkabilecek uyum sorunları ve çözüm yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Peki, veliler çocuklarının okula sorunsuz bir şekilde uyum sağlaması için ne yapmalı?

Okula Yeniden Başlamanın Psikolojik Etkisi

Uyum Sürecinde Karşılaşılan Zorluklar

Tatil sonrası rutinlere geri dönüş, öğrenciler için hem fiziksel hem de duygusal bir uyum sürecini gerektirir. Psikolog Topaloğlu'na göre, bu dönemde öğrencilerde görülen öfke nöbetleri, hırçınlık ve içe kapanma gibi tepkiler, uyum sürecinin doğal bir parçası.

Prof.dr. İsmail Naci Cangül Lise Öğrencilerine Ders Verdi (2)

Topaloğlu'ndan Velilere Öneriler

Sorunun kaynağını belirleyin: Öncelikle çocuğun hangi konuda zorluk yaşadığını anlayarak bu duruma dair konuşmak için onu teşvik etmek ve hislerini anlamaya dair çaba göstermek oldukça önemlidir.

  Sorunun çözümüne odaklanın: Çoğu zaman okula dönüşle ilgili kaygı yaşayan çocuklar bu kaygıyla nasıl baş edebilecekleriyle ilgili fikir sahibi olmayabilir ya da bu sorunun üstesinden gelebileceklerine dair inançları olmayabilir. Duygularını anladığınızı; süreci yönetemediği noktada sizden destek alabileceği, sorunun üstesinden gelebilecek güçlü yanlarını olduğunu hatırlatmak çocukların çözüme odaklanabilmeleri için destekleyici olacaktır.

  Okula dair olumlu yanlarından konuşun: Okula gitmekle ilgili heyecanlanabileceği neler olduğunu sormak, arkadaşlarıyla beraber olmanın keyifli olabileceğine değinmek ve okulda yapabileceği ve ilgisini çekebilecek aktivitelerden bahsetmek de olumsuz duyguların yerini olumlu duygularla çeşitlendirmek de katkı sağlayabilmektedir.

  Kendi davranışlarınızda tutarlı olun: Çocukların olaylara yönelik bakışını belirleyen önemli bir faktörün de ebeveynlerin tutum ve davranışları olduğunu bilinmeli. Öncelikle ebeveynin sürece dair duygu, düşünce ve davranışlarını rahatlatıp kontrol edebildiğinde çocukların daha güvende hissederek sürece daha sakin ve özgüvenli bir şekilde adapte olabildiklerini kendinize hatırlatmanız oldukça önemlidir.

  Fiziki ve ruhsal ihtiyaçlarına dikkat edin: Çocuğun yeterli uykuyu alabilmesi, yeterli beslenebilmesi, öz bakımının yeterli bir şekilde sağlanması gibi fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanmasına ek olarak; duygu ve düşüncelerinin, koşulsuz kabul/sevgi ve temas ihtiyacının karşılanması gibi psikolojik ihtiyaçlarının da karşılanmasına özen göstermenin çocuğun okula dönüşe dair kaygı ve adaptasyon problemleri üzerinde olumlu yönde bir etki sağlayacaktır

Topaloğlu, çocukların bu süreçte başarıyla ilerlemesi için ailelerin destekleyici ve anlayışlı olmasının önemine dikkat çekiyor.

Genç Gazete Yarıyıl Tatili Sonrası Öğrenci Psikolojisi

Okul Kaygısı ve Başa Çıkma Yöntemleri

Yeniden okula başlamanın getirdiği kaygılarla başa çıkma konusunda velilere ve öğrencilere yönelik stratejiler sunan Topaloğlu, olumlu düşünceyi teşvik ediyor ve çocukların okula dönüş sürecinde kendilerini güvende hissetmelerinin önemini vurguluyor.

Uzman Psikolog Tutku Damla Topaloğlu'nun önerileri, yarıyıl tatilinin ardından okula dönen öğrencilerin karşılaşabileceği uyum sorunlarına karşı velilere rehberlik ediyor.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK