Altı yıl önce 14 kişiyi toplam 650 TL dolandıran İbrahim Kara, vicdan azabı çekerek suçunu itiraf etti. Ancak mahkeme, Kara'nın "Zararı karşılamak istiyorum" sözlerine rağmen ağır bir ceza verdi.

Bilişim Sistemleri Kullanılarak Dolandırıcılık Suçlaması

Kara, Facebook üzerinden "aktif kredi" adlı bir sayfa aracılığıyla gerçekleştirdiği dolandırıcılık suçundan Bursa 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Davada, 14 mağdurdan sadece 4'ü şikayetçi oldu.

Yargılama Süreci ve Tebligat Sorunu

"...Yargılama Kara'nın haberi olmadan 13 Nisan 2021'de sonuçlandı. Her bir dolandırıcılık suçundan 3 yıl 4 ay hapis ve 80 TL para cezası verildi. Toplam 46 yıl 8 ay!" Saymaz'ın yazısında belirttiğine göre, yargılama süreci Kara'nın bilgisi dışında gerçekleşti. Tebligatın MERNİS'te kayıtlı ev adresine değil, Kara'nın ağabeyine ait markete gönderilmesi nedeniyle karardan haberdar olunamadı.

Tebligat Usulsüzlüğü ve Cezanın Kesinleşmesi

Avukat Muhammet Peçe, ilanen tebliğin usule uygun olmadığını belirtti. Ancak Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, ilanen tebliğ usulüne uygun olduğuna hükmetti. Oysa Kara'nın 2009'dan beri MERNİS'te ev adresi kayıtlıydı. Avukat Peçe, eğer itiraz kabul edilseydi 650 TL ödenerek cezanın 23 yıl 3 aya düşürülmesi mümkün olabileceğini ifade etti.

Silahlı Kavgada Yoldan Geçen Kadın Kurşunların Hedefi Oldu Silahlı Kavgada Yoldan Geçen Kadın Kurşunların Hedefi Oldu

Adaletin Bu Cezası Tartışma Konusu

“Kara'nın suçu meslek edinmemiş olduğu ve dürüst bir şekilde mahkemeye yaklaştığı göz önünde bulundurulduğunda, adaletin bu denli acımasız olması düşündürücüdür." Avukat Peçe'nin belirttiği gibi, bu ceza, İbrahim Kara'nın diğer suçlulardan daha uzun süre hapiste kalmasına neden olacak.

Editör: Fırat Çelik