Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ’ın isminin verilişinin 100. yılına özel hazırlanan sergi ve kitaplarla kent belleğine katkı sağlıyor. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Uludağ 100 Yaşında’ sergisi, Bursa Kent Müzesi’nde ziyarete açıldı. Sergi, 27 Eylül-31 Aralık 2025 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Sergide Uludağ’ın mitolojideki yeri, Olympos’tan Keşiş Dağı’na ve günümüzdeki ismine kavuşma hikâyesi anlatılıyor. Uludağ’ın bilim ve sanat açısından taşıdığı önem ve Bursalıların günlük yaşamındaki yansımaları nostaljik bir bakışla sunuluyor.
Sergi açılışı sırasında Uludağ’a özel hazırlanan ‘Dağın Kızı’ ve ‘Dr. Osman Şevki Uludağ’ kitapları da tanıtıldı. ‘Dağın Kızı’ çocuk kitabı, Uludağ’ın isim babası Osman Şevki Uludağ’ın yaşam öyküsünü titiz araştırmalar ve arşivlerle harmanlayarak sunuyor. Kitap, Şevki Uludağ’ın torunları tarafından hazırlandı.
Açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Dr. Osman Şevki Uludağ’ın akrabaları ve sanatseverler katıldı.
Başkan Bozbey, Uludağ’ın sadece bir kayak merkezi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Yüzyıllar boyunca Keşiş Dağı olarak bilinen Uludağ, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Uludağ’ı doğal güzellikleriyle korumak ve geçmiş değerlerini gelecek nesillere aktarmak zorundayız" dedi. Ayrıca Uludağ’ın turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini belirterek, 17. yüzyılda Avrupalı gezginlerin ziyaret ettiği dağın değerinin yeniden kazanılması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, sergide emeği geçenlere hediyeler verirken, sergiyi gezerek fotoğrafları tek tek inceledi.




