Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye'de ilk kez "Haemaphysalis longicornis" adlı istilacı ve tehlikeli bir kene türünün tespit edildiğini açıkladı.
Türkiye’nin kene envanterine 56. tür olarak eklenen "Haemaphysalis longicornis", Asya kökenli olup 30’dan fazla hastalık etkenini taşıma potansiyeliyle dikkat çekiyor. Prof. Dr. Adem Keskin, Japonya’dan Dr. Kandai Doi ile birlikte yürüttükleri araştırma sonucunda, bu türün İstanbul’da bir bireyde tespit edilerek bilim dünyasına tanıtıldığını belirtti.
“Muhtemelen Çin Menşeli ve Türkiye’ye Yerleşti”
Prof. Dr. Keskin, keneyi ilk olarak geçen yıl İstanbul’da bir kişinin üzerinde bulduklarını belirterek şunları söyledi: “Uzak Doğu kökenli, muhtemelen Çin menşeli bir tür. Eylül ayından bu yana aynı bölgeden düzenli örnekler alıyoruz. Larva, nimf ve ergin dişi evrelerini gözlemledik. Bu da Türkiye’ye yerleşip ürediğini gösteriyor.”
30’dan Fazla Hastalık Etkenini Taşıyabiliyor
Bu yeni türün özellikle zoonotik (hayvandan insana bulaşabilen) hastalıklar açısından ciddi riskler taşıdığını vurgulayan Keskin, “Haemaphysalis longicornis, yüksek vektör potansiyeline sahip bir tür. Sahada popülasyon takibini sürdürüyor ve taşıyabileceği patojenleri inceliyoruz” dedi.
Asya’dan ABD’ye, Şimdi de Türkiye’de
Ortak çalışma yürüttükleri Japon araştırmacı Dr. Kandai Doi ise, “Bu tür Çin ve Avustralya’da yaygın. 2017 sonrası ABD’ye de ulaştı ve hayvan hastalıkları açısından büyük sorunlara yol açtı. Şimdi Türkiye’de de ilk kez kayıt altına alındı” diye konuştu.