Greenpeace Akdeniz, Türkiye'de hava kirliliğini belirlemek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ulusal hava kalitesi izleme ağındaki istasyonlardan elde edilen 2023 yılı Partikül Madde (PM) 10 verilerini analiz etti. Analiz sonuçlarına göre, Türkiye'nin en kirli havasına sahip 20 bölge şunlar:

  1. İskenderun (Hatay)
  2. Kadıköy-Göztepe (İstanbul)
  3. Iğdır Merkez
  4. Osmaniye Merkez
  5. Elbistan (Kahramanmaraş)
  6. Kadirli (Osmaniye)
  7. Karatay (Konya)
  8. Nazilli (Aydın)
  9. Nilüfer (Bursa)
  10. Kestel (Bursa)
  11. Merkez Ulupark (Manisa)
  12. Karatay-Karkent (Konya)
  13. Akdeniz-İstiklal (Mersin)
  14. Muş Merkez
  15. Şahinbey-Beydilli (Gaziantep)
  16. Hakkari Merkez
  17. Aydın Merkez
  18. Batman Merkez
  19. Şahinbey-GaskiD6 (Gaziantep)
  20. Denizli Merkez

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki ölçüm istasyonu, 2023 yılında Türkiye'nin en kirli havasını kaydederek listenin başında yer aldı. İlçede 235 gün boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı belirlendi.

Greenpeace İklim ve Enerji Uzmanı Gökhan Ersoy, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre hava kirliliğinin dünya genelinde dakikada 13 insanın ölümüne neden olduğunu belirtti. Türkiye'de ise hava kirliliğinin ölüme neden olan riskler arasında tütün, aşırı kilo, hipertansiyon ve hipergliseminin ardından 5. sırada yer aldığını söyledi.

Ersoy, hava kirliliğinin sorumlusu olarak fosil yakıtlara dikkat çekerek, fosil yakıtların kentleri kirlilikle buluşturduğunu ve temiz hava hakkını gasp ettiğini vurguladı. Ayrıca, hava kirliliğinin önlenmesi için mevcut yönetmelikte yer alan 'Koruma Bölgesi' mekanizmasının etkili bir araç olduğunu belirterek, bakanlığın verilerinin birçok noktada hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını ancak Koruma Bölgesi kararı alınmadığını ifade etti.

Greenpeace Akdeniz, "Havanı Koru" kampanyası kapsamında düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgeleri ilan edilmesini talep ediyor. Ersoy, soluduğu havanın kalitesini öğrenmek isteyenlerin Greenpeace Akdeniz'in hazırladığı havanasil.org adresinden Türkiye'de 2023 yılında yapılan hava ölçümü sonuçlarına ulaşabileceğini belirtti.

Editör: İHSAN KURAN