Katar’da düzenlenen "Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı Yüksek Komite Toplantısına katılan Bakan Kacır, konuşmasında Türkiye’nin, 2022 yılında başlatılan Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı girişimine büyük değer verdiğini söyledi. Kacır, bu ortaklığın, tedarik zincirlerinin güvenliğini artırma, yerelleşmeyi teşvik etme ve ekonomik büyümeye katkı sağlama amacını taşıdığını belirtti. Ayrıca, iş birliğinin bölgesel barış ve istikrara da katkı sağlayacağını ifade etti.
Türkiye'nin Stratejik Konumu ve Ekonomik Potansiyeli
Bakan Kacır, Türkiye’nin güçlü üretim tabanı, dinamik iş gücü ve stratejik pazar erişimi sunduğunu vurgulayarak, ülkenin, Avrupa, Asya ve Afrika arasında önemli bir köprü görevi üstlendiğini söyledi. Türkiye'de 83 binden fazla uluslararası şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Kacır, ihracatın büyük bir kısmının yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin maden çeşitliliği ve tarım üretimi konusundaki gücüne de dikkat çekti.
Teknoloji Odaklı Yaklaşımlar ve Gelecek Perspektifi
Türkiye'nin, teknoloji odaklı iş birliği projelerine büyük önem verdiğini belirten Bakan Kacır, dijital dönüşüm, yapay zeka ve yarı iletkenler gibi yeni alanların, tüm endüstriyel sektörlerde verimliliği artıracak ve maliyetleri düşürecek. "Türkiye, ekonomik çıkarların ötesinde, tüm üye devletlerde iş birliğini geliştirmeye derinden kararlıdır" diyen Kacır, bu büyük bağların iş birliğini daha da güçlendireceğini belirtti.
Toplantının sonunda, Türkiye ve Katar arasında Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Endüstriyel Ortaklığa katılım belgesi imzalandı.