Antalya'da 28 yıldır balıkçılık yapan bir kişinin oltasına 'ışık saçan' köpek balığı olarak bilinen küt burunlu köpek balığı takıldı. İlk kez bu türle karşılaşan balıkçı, köpek balığını tekrar denize bıraktı.

PEKİ IŞIK SAÇAN KÖPEK BALIĞI NEREDE YAŞAR

Gözlemlenen üç tür de okyanusun alaca karanlık bölgesi denilen 200-600 metre arasındaki kısımlarda yaşıyor. Işıksız bir ortamda var olan köpek balıkları, parlama yeteneklerini avlarının üstünde yüzüp, parlak deniz yüzeyinden gelen ışıkta kamufle olarak daha kolay saldırabilmek için kullanıyor.

Çoğunlukla küt burunlu köpek balığına odaklanılan çalışmada, bu yaratıkların, köpek balıkları arasındaki en yavaş yüzme hızına sahip olduğu anlaşıldı. Bu da, kinetik enerji birikimine ve avlanmak veya kaçmak için gerektiği zaman olağanüstü bir hıza ulaşabilme imkânı sağlıyor.

Dünya Hava Kalitesi Raporu: Türkiye'de Hava Kirliliğinin Acı Tablosu Dünya Hava Kalitesi Raporu: Türkiye'de Hava Kirliliğinin Acı Tablosu

Bir örneğin midesini inceleyen bilim insanları, küt burunlu köpek balıklarının küçük fener köpek balıklarıyla beslendiğini öğrendi. Fener köpek balıklarının avcılarından çok daha hızlı olduğu unutulmamalı. Araştırmacıların tahminlerine göre küt burunlu köpek balıkları, gizlice ve yüzeyden yansıyan ışıklara karışarak avlanıyor. Aynı yetenek, derinlerde yaşayan ve kendilerinden çok daha büyük olan diğer avcılardan kaçmak için de kullanılıyor.

Editör: Fırat Çelik