İnegöl'ün ilk ve tek yetkili SRC belgesi veren kurum olan Özel İnegöl (SRC) Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursu eğitimlerini aralıksız sürdürüyor.

ARTIK HER MESLEĞİN BİR KRİTERİ VAR

60 kişilik kursiyer kapasitesi ve profesyonel ekibiyle İnegöl'e hizmet ettiklerini ifade eden Kurs Müdürü Nusret Kızıltaş, "Artık zamanımızda her mesleğin bir kriteri var. Her meslekle ilgili yapılması gerekenler var. Mesleki Yeterlilik Kurumu diye bir kurum kuruldu. Bütün mesleklerin standartları belirlendi. O standartlar çerçevesinde belgelendirme işinin de bir eğitimden ardından da bir sınavdan geçtikten sonra sınavı kazananlara belgeleri veriyor. Bizim esas işimiz sürücü mesleki yeterlilik belgesi. 4925 sayılı taşıma kanunu 25 Şubat 2003 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu tarihten evvel B,C,D,E sınıfı ehliyeti almış olan arkadaşların SRC eğitimlerine katılması, sınavlara da girmesi gerekmiyor. Eğer kişi ticari anlamda şoförlük yapıyorsa, maaş karşılığı bir yerde çalışıyorsa, çalıştığı kurumun aracını kullanıyorsa -binek araçlar hariç- kamyonet, minibüs, taksi, kamyon, tır, otobüs, bunları kullanan bütün arkadaşların sürücü mesleki yeterlilik belgelerini alması gerekli. Eğer almazsa cezası bin 418 lira. Sadece sürücüye değil, kullanılan araç hangi şirkete veya kime kayıtlıysa ona da bir ceza gidiyor. Şirketlerin faaliyetlerine göre taşıma belgesi de alması gerekiyor. Belgeler sadece ondan da müteşekkir değil. Kırk çeşit belge var, şirketler faaliyetlerine göre bunlardan bir ya da birkaçını almak zorunda."dedi.

GENELDE VE MAALESEF CEZA YEDİKTEN SONRA GELİNİYOR

Sivas-İstanbul seferleri 4 Mayıs'ta başlıyor Sivas-İstanbul seferleri 4 Mayıs'ta başlıyor

Özel İnegöl (SRC) Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kurs Müdürü Nusret Kızıltaş, "Kursumuzun 60 kişilik kapasitesi var. Eğitimler 36 saat ile 51 saat arasında değişiyor. Eğitimler 16 konu başlığından oluşuyor. Araç bilgisi, ekonomik araç kullanma, güvenli sürüş teknikleri, ilk yardım, iş organizasyonları, trafik adabı, trafikte davranış psikolojisi, yolcu taşıma kuralları mevzuatı, yük taşıma kuralları mevzuatı gibi dersler var. Bu dersleri takip eden sürücü kardeşlerimiz eğer buradan birkaç cümleyi hayatlarına sokabilirlerse, oradan elde ettikleri o bilgiler birçok kazanın önlenmesinde çok önemli olacaktır. Eğitime bu cumartesi başladınız diyelim, haftaya pazar gününe kadar bitiyor. Mesai saatlerinin ve günlerin dışında yapıyoruz eğitimi. Genelde ve maalesef ceza yedikten sonra geliyorlar. Biz elimizden geldiği kadar, daha önce kurs gören kursiyerlerimiz aracılığıyla muhtemel SRC alması gerekenlere mesaj yolluyoruz."dedi.

BELGE EKSİKLİĞİNİN AĞIR CEZASI VAR

Kızıltaş, "Psikoteknik belgesi de çok önemli, K belgesi, SRC, bu üçünün de olması gerekiyor. Olmaması halinde ağır cezası var. Her geçen gün daha iyiye gidiyor katılım. Bu eğitimleri veren öğretmenlerin bir kere eğitimi verme yetkisine sahip olmaları lazım. Onların da gördükleri çeşitli kurslar var. Eğitmenlik belgelerinin olması gerekiyor. Bünyemizde Milli Eğitim Bakanlığı'nın istemiş olduğu standartlara uygun öğretmenlerimiz tarafından dersler veriliyor. Kursu verdikten sonra kursa girme hakkını kazanan kursiyerlerin listesini İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine veriyoruz. Onlar da ona göre bir hazırlık yapıp okullardan birinde test usulü sınav yapılıyor. 40 soruluk bir sınav. 28 ve üzerinde doğru bilmesi gerekiyor, 70 ve üzeri puan alabilmek için. Eğer sınavı başarıyla atlattıysa hemen akabinde uygulama dediğimiz bir sınav yapılıyor. Akıllı tahtada ya da büyük ekran televizyonda videolu ya da resimli trafik kurallarını içeren üç tane soru soruluyor. O üç sorudan ikisini bilirse SRC belgesi almaya hak kazanıyor. Hemen 29 lira belge harcı yatırmaları gerekiyor, onlara gelen mesajla belirtiliyor. 29 lirayı yatırırlarsa SRC sistemde gözüküyor. Yatırmadıkları için ceza yiyen arkadaşlar oluyor. Kursların fiyatları tek belge için 900 ile bin lira arasında değişiyor. Cezası bin 500 lira. Bunu hemen almaları daha mantıklı. SRC-1 yurtiçinde ve yurtdışında yolcu taşımak için alınan bir belgedir. SRC-2 sadece yurtiçinde yolcu taşımak için alınan belgedir. SRC-3 hem yurtiçinde hem yurtdışında yük taşımak için alınan belgedir. SRC-4 sadece yurtiçinde yük taşımak için alınan bir belgedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimi altında eğitimi sürdürülüyor. SRC-5 hala Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı. Kurumumuzda bununla ilgili bir yetki yok. Çok az sayıda müracaat oluyor, tanker kullanımıyla alakalı, tehlikeli madde taşınmasıyla alakalı. Eğer böyle bir talep olursa Bursa'daki kurumumuza kaydediyoruz. Çünkü orada Bursa'dan ve bütün ilçelerden talepler toplandığı için daha kısa sürede kurs açılıyor.'' dedi.