"SON DÖNÜŞÜN ALLAH'A OLACAĞINI UNUTMAYALIM"

Havalar ısındı çarşı pazarın ateşi düştü, sebze ve meyve ucuzladı Havalar ısındı çarşı pazarın ateşi düştü, sebze ve meyve ucuzladı

Şube binasında düzenlenen konferans öncesi konuşan MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Mehmet Döngel, "Değişen dünyada ticaret yapmaya çalışıyoruz. Müslümanlığın gereklerini yerine getirerek ticaret yapmamız gerekiyor. Acaba helalinden para kazanabiliyor muyuz? Hakkıyla yapıyor muyuz? Bu konuda Hamdi hocamızı çağırdık. Katıldığı için teşekkür ediyorum" dedi.

Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Hamdi Döndüren ise "İnsan oğlu dünya genelindeki ekonomik gelişmelerden yararlanıyor. Ama son dönüş Allah'a olacağını unutmayın. Kendi mesleğini en güzelini yapabilen, keşif yapanlar gerçek mütefekkirdir. Onu taklit edenler, sanal mütefekkirdir. Orijinal fikir ortaya koyan, gerçek tefekkürdür. Mesleğini en güzel yapabilmek için iyilik yarışı içinde olmak lazım. Alışverişlerde dürüst davranırsak bereket kapısı açılır. İslam'ın yasakladığı kurallar varsa sözleşmelerde, buna uymamak gerekiyor. Karın paylaşılması karşılıklı anlaşma esasına göredir. Sermaye oranlarına göre olmayabilir. Zarar, sermaye oranlarına göre hesaplanır." dedi.

BORÇLANMA ALTIN KURUNA GÖRE HESAPLANMALI

İslam da borçlanma usullerinden bahseden Döndüren, "Allah, vadeli borçlanmaları yazın diyor. Alışveriş büyükse iki şahitden bahsedilmiş. Satacak olan kişi malını sağlama bağlamak için kefil veya rehin koyma imkanı var. Para ile borçlanma, altın kuruna göre hesaplanır. Altın ile borçlanılırsa, ne kadar gram alınırsa, o kadar gram olarak geri ödenir. Örneğin 100 bin TL borç verdiniz, bir yıl sonra 110 bin lira geri ödemelisiniz. Para, yüzde 10 değer kaybetmiş. Katılım bankaları da, faiz fiyatlarına yakın ödeme alıyor. Katılım bankaları 3 ay sonra para kullandırabilecek.Eximbank ile devlet destek veriyor. Enflasyon oranlarının altında yüzde alıyor. Mal üzerinde murabaha caiz." İfadelerini kullandı.

HELAL KAZANÇ DA BİR İBADETTİR

İslam'ın evrensel bir din olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, "Allah'ın rızası gözetilerek yapılan ticaret ve çalışma bir ibadettir. Müslümanlar olarak hayatımızın her anında olduğu gibi ticaret hayatımızı da İslami esaslara göre düzenlemek zorundayız. Kim hangi alanda uğraşıyorsa kendi alanında acaba en güzelini nasıl yapabiliriz, nasıl ileri gidebiliriz diye bir çaba içerisinde olmalıdır. Hepimiz yaptığımız işin fıkhını, kurallarını en iyi şekilde bilmeliyiz."

"O alanda ilerledikçe Allah'ın sevgisi de arttığı hadislerle haber verilmiştir.Günlük hayatta en fazla karşılaştığımız problemlerden biri de alırken tam almaya çalışıyoruz ancak vermeye gelince güçlüysek eksik veriyoruz. Çalışanların gerçek hakkı bellidir ama tam hakkını hesaplayıp vermiyoruz. Belki de bereket oradadır." diye konuştu.