VEREMLE SAVAŞ HAFTASI

Verem Hastalığına dikkat çekmek için 03-9 Ocak tarihleri arasında Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası kutlanıyor.

Hafta nedeni ile gazetemize özel açıklamalarda bulunan İnegöl Verem Savaş Dispanseri sorumlu hekimi Serkan Toker, Verem Hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler verdi.

Verem Hastalığına karşı toplumun bütün kesimlerinin duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Serkan Toker, Verem Savaş Dispanserinde veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu söyledi.

Ruhumuzu ve bedenimizi korumanın manevi sırları: Minimalizm ve Wellness trendleri Ruhumuzu ve bedenimizi korumanın manevi sırları: Minimalizm ve Wellness trendleri

SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR

Verem (tüberküloz) hastalığının solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu bilgisini veren Toker, Veremin tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.

VEREMİN GÖRÜLME SIKLIĞI AZALIYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde veremin görülme sıklığının ve hastalığa bağlı ölüm hızlarının düştüğünü aktaran Serkan Toker;

"Verem mikrobunun asıl kaynağı tedavi görmemiş veremi olan hastadır. Mikrop hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması ile hastalık oluyor. Tedavi edilmeyen her hasta yılda yaklaşık 10 ila 15 kişiye hastalığı bulaştırabiliyor."

"Bulaşmada, mikropla karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve mekanın havalandırma durumu çok önem arz ediyor. Verem hastalığı en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar; akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Verem mikrobu vücuda girdiği zaman en çok akciğerleri tutar. Ama bütün organlarda verem mikrobu hastalık yapabilir" diyor.

VEREM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Verem hastalığının belirtilerini de söyleyen Toker;

"Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda özellikle kilo alamama bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Akciğer vereminde; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikayetleri görülebilmektedir."

"Uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu şikayetleri olan hastaların aile hekimlerine, verem savaş dispanserine ve göğüs hastalıkları uzmanına hemen başvurmaları ve inceleme yapılması gerekir" ifadelerine yer verdi.

TEDAVİ SÜRESİ 6 İLE 8 AY

Tedavide kullanılan verem ilaçlarının İnegöl Verem Savaş Dispanserinden ücretsiz olarak verildiğini kaydeden Serkan Toker;

"Toplum Sağlığı Merkezine bağlı İnegöl Verem Savaş Dispanserinde, veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6 ila 8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlanmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır" dedi.

90 KİŞİYE VEREM HASTALIĞI TANISI KONULDU

2015 yılında 90 kişiye verem hastalığı tanısı konulduğunu bildiren Serkan Toker;

"Bunlardan 55 hastanın tedavisi devam ediyor, 35 hasta ise iyileşti. 55 hastanın ilaçlarını ve her şeyini biz günü birlik takip ediyoruz. Hastanın ilaçları bittiği zaman biz ilaçları aile hekimiyle gönderiyoruz. Aile hekimleri yada aile sağlığı çalışanları bunları hastaya düzenli bir şekilde içiriyorlar."

"İlaçların hasta tarafından kullanılıp kullanılmadığını takip ediyoruz. İnegöl'deki hastalarımızın geneli uyumlu hastalar. Tedavilerini düzenli bir şekilde alıyorlar. Verem kalıtsal bir hastalık değil, solunum yoluyla bulaşan hastalıktır" diye konuştu.