Bursa'da Tarımın Geleceği Gençlerin Elinde! 2023 Yılında İstihdam 171 Bin Kişi Azaldı Bursa'da Tarımın Geleceği Gençlerin Elinde! 2023 Yılında İstihdam 171 Bin Kişi Azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısı özetinde, ocak ayında aylık enflasyonun artmasının beklendiğini ve bu artışta özellikle asgari ücret ve diğer ücret ayarlamalarının etkili olduğunu bildirdi.

Banka, aylık enflasyondaki yükselişin özellikle asgari ücret ve diğer ücret ayarlamaları nedeniyle Ocak ayında gerçekleşeceğini belirtti. Ancak, söz konusu artışın Şubat ayı ve sonrasında yavaşlayarak, yılın ilk yarısında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe yakın seyredeceği tahmin edilmekte.

Aralık ayında enerji grup fiyat artışlarının yüksek olduğu, ancak bir önceki aya kıyasla yavaşladığı vurgulanırken, üçüncü çeyrekte yoğunlaşan maliyet yönlü baskıların fiyatlara büyük ölçüde yansıdığı ifade edildi.

TCMB, alınan kararlar ile birlikte sadeleştirme sürecinde önemli bir aşama kaydedildiğini ifade etti. Banka, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edeceğini belirtirken, elindeki tüm araçları fiyat istikrarı amacı doğrultusunda kullanmaya devam edeceğini vurguladı.

Öncü göstergelerin, enflasyonun ana eğiliminde kasım ayındaki seviyelerin korunduğuna işaret ettiği belirtilirken, TCMB'nin parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğü ve gerektiği müddetçe fiyat istikrarını sağlamak için parasal sıkılığı sürdüreceği ifade edildi.

Yurt içi talep, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğu vurgulanırken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşme başladığı değerlendirildi.

Son dönemde yapılan anlaşmalar ve teknoloji yatırımlarının, dış finansmanı destekleyecek doğrudan yabancı yatırımlara odaklanacağı belirtildi.

Editör: İHSAN KURAN