Arda Lokantası'ndan herkese hayırlı günler. Bugün sizlere anadolu mutfağındaki tatlıların başında gelen özel günlerde asırlardır pişirilmeye devam eden yaklaşık 400 yıl önce Osmanlı mutfağına giren Süt helvasının tarifini anlatacağım. O zaman içinde Anadolu'ya yayılan süt helvası gün geçtikçe unutuldu. Sadece Bursa ve ona bağlı ilçelerdeki lokantakarda ustalar süt helvasını menülerinden hiç eksik etmediler.

SÜT HELVASI TARIFI

Malzemeler: 200 gr.tereyağ -100 gr. Ayçiçek yağı -300 gr. Un -800 gr. Şeker -1 paket vanilya -2 kg. Süt

YAPILIŞI

Öncelikle işe baslamadan fırınınızı 225 °C açıp ısınmaya bırakın.

Sütü bir tencereye döküp taşırmadan güzelce kaynatın. Kaynayan süte şeker ve vanilyayı ilave edip altını kısın. Başka bir tencerede tereyağ ve ayçiçek yağını eritin. Icerisine unu ilave edip çırpma teli ile topak olmayacak şekilde kısık ateşte 15- 20 dk. Kadar unu kavurun. Bir süre sonra unun kendini salacağını fark edeceksiniz. Ondan sonra tenceredeki sütün yarısını ilave edip güzelce karıştırın. Topaklanmayi önlemek için hızlı olmak lazım. Daha sonra kalan sütü döküp aynı işlemi tekrar edin. Kıvam alıncaya kadar karıştırın. Olunca altını kapatın borcam veya ici derin bir tepsiye döküp oda sıcaklığında 15 dk bekletin.

Sonra tepsiyi içi soğuk su dolu bir tepsiye veya kaba koyup fırına atın. Üzerisi nar gibi kızarıncaya kadar fırında bekletin. Kızarınca çıkarıp tahin,ceviz, fıstık isteğe bağlı sade şekilde yiyin. Afiyet olsun...

PÜF NOKTASI: Eğer helva biraz sulu üzeri yanık olsun istiyorsanız helvayı fırına atmadan önce üzerine tereyağ eritip güzelce sürüp öyle fırına atın. Üstu çıtır çıtır içi mükemmel evlere şenlik bir lezzet olur. Daha detaylı tarifler için instagram:

Ilker Agan veya Arda lokantası sayfalarını takip edebilirsiniz..