Gündem

Srebrenitsa Soykırımı” hiç unutulmasın

İnegöl Bosna-Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Kozan, 11 Temmuz’da Avrupa’nın gözü önünde 8 bin 372 Boşnağın topluca katledildiği 20.nci yüzyılın insanlık ayıbı Srebrenitsa Soykırımı’nın 24.ncü yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayımladı.

Abone Ol

17.00'DE DÜZENLENECEK

İnegöl Bosna-Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Kozan, yaptığı açıklamada; "Srebrenitsa Soykırımı'ndan bu yana tam 24 sene geçti ve 1279 Srebrenitsalı hala kayıp! Bosna-Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği sizleri, 11 Temmuz Perşembe (bugün) saat 17.00'de Bursa Fomara Meydanı-Saraybosna Kardeşlik Çesmesi'nde düzenlenen Srebrenitsalı 8372 Şehidimizi Anma etkinliğine çağırıyor. Ve diyor ki: 11 Temmuz'da Fomara'da olun! İnsanlığın ortak ayıbı "Srebrenitsa Soykırımı" hiç unutulmasın"

AVRUPA'DA YAŞANMIŞ EN BÜYÜK SOYKIRIM

"Bursa Büyükşehir ve Osmangazi Belediyeleri ile Bosna-Hersek Fahri Konsolosluğu himayelerinde Srebrenitsa Soykırımı'nı anmak üzere İNBOSDER'in de içinde yer aldığı Bursa Vilayeti'ndeki Boşnak Dernekleri, insanlık tarihinin kara bir lekesi olan bu soykırımı unutmamak ve unutturmamak için düzenlenen bu anlamlı etkinliğe sizleri de çağırıyor" diyen Kozan; "II. Dünya savaşından sonra Avrupa'da yaşanmış en büyük soykırım olan Srebrenitsa Soykırımı, (BM) Birleşmiş Milletler tarafından korunması gereken Srebrenitsa ve çevresindeki 8.000'den fazla Müslüman erkek ve çocuğun, Temmuz 1995'te sistematik biçimde hunharca katledilmesinin adıdır. Bosna'da Sırp ve Hırvat güçlerince gerçekleştirilen Müslüman Boşnaklara karşı soykırımlar, sadece Srebrenitsa'dan ibaret olmadığının da bilinmesini isteriz"

11.541 KİŞİ KATLEDİLDİ

"Bosna-Hersek'in çeşitli yerlerinde savaş sırasında hedef gözetilerek yapılan bombalama ve diğer askeri saldırılar sonucu, Bosna-Hersek Ordusu mensubu askeri unsurlarındaki kayıplar hariç, yüz binleri aşan masum sivil Boşnak katledilerek soykırıma uğradı. Sadece, savaş sırasında 44 ay boyunca kuşatma altındaki başkent Saraybosna'da, şehirdeki sivilleri hedef alan bombalamalar ve keskin nişancılar tarafından (Merkale Pazar Yeri 1.nci ve 2.nci katliamları dahil) 1.601'i çocuk olmak üzere toplam 11.541 kişi katledildi. Bunların içinde, az sayıda da olsa sivil Sırp ve Hırvat şehir sakinleri de mevcuttu. 1992'den başlayarak savaşın bitimine kadar süren katliamlardan bazıları Biyelyina, Foça, Vişegrad, Priyedor, Zvornik, Snagovo, Glogova, Barimo, Syeverin, Duşa, Ştrpitsi, Srebrenitsalı Çocuklar, Ahmiçi, Dolyani, Stupni Do, Saraybosna Merkale Pazarı-1, Tuzla ve Saraybosna Merkale Pazarı-2 katliamlarıdır"

1279 KİŞİ HALA MEŞHUL

"Srebrenitsa ise, 11-13 Temmuz arası 3 gün içinde 8.000'nden fazla sivil masum Boşnak erkeğinin katledildiği bir zirve olup, gelinen nokta itibariyle insanlığın artık bu kadarına da pes diyeceği, pes demesi gerektiği bir noktadır. Bugün için, Srebrenitsa ve çevresindeki 8.372 Müslüman erkek ve çocuktan, bugüne kadar kimlikleri tespit edilip defnedilmiş Srebrenitsalı sayısı, 6.610'dur. Bu yıl kimliği belirlenip defnedilecek 33 Srebrenitsalı ile birlikte bu sayı, 6.643'e ulaşacaktır. Katliamdan bugüne 24 yıl geçmesine rağmen 1.279 Srebrenitsa'lı kurbanın akıbeti ise, hala meçhuldür. Bizler bugün, 8372 Şehidimizi, her birini temsilen dağıtılacak olan 8372 Kırmızı karanfil ile anacak ve insanlığın ortak ayıbı olan Srebrenitsa'nın hiç unutulmaması için çaba sarf edeceğiz" ifadelerini kullandı.