Çin'de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, sosyal medya platformlarını pasif olarak kullanan, yani içeriklere bakıp ancak beğeni veya yorum yapmayan kişilerin zihinsel sağlıklarıyla ilgili sorunlar yaşama olasılıkları daha yüksek olabilir.

Sosyal medyayı böyle kullanıyorsanız aman dikkat

Çalışmayı yapan araştırmacılar, 500'den fazla üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, sosyal medyayı pasif olarak kullanan bireylerin aktif kullanıcılara kıyasla daha fazla sosyal kaygı yaşadıklarını belirledi. "Röntgenci" olarak adlandırılan bu pasif kullanıcılar, içeriklere baksa da beğeni veya yorum yapmayarak sosyal medya platformlarında daha geri planda kalmayı tercih ediyorlar.

Araştırma, sosyal medyayı pasif olarak kullanan bireylerin fiziksel yaşamlarında daha fazla kaygı yaşadığını ve sosyal destekten daha az faydalandığını ortaya koydu. Ayrıca, bu grup içinde işlevsiz inançlar üretme olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi.

ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı ÇAYKUR 1072 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı

Öte yandan, sosyal medyayı aktif olarak kullanan bireylerin, kendilerini ifade etme ve geri bildirim alma konusunda daha rahat hissettikleri ve daha yüksek kaliteli ilişkilere sahip oldukları belirlendi. Araştırmacılar, sosyal medyanın etkili bir şekilde kullanılmasının bireylerin ilişki ihtiyaçlarını karşılayabileceğini ve olumlu bir öz algı geliştirebileceğini vurguladılar.

Ancak pasif kullanıcıların, kendilerini ifade etme ve etkileşim konusunda eksik kaldıkları için yüksek kaliteli ilişkiler kurma ve geliştirme konusunda zorluk yaşayabileceği öne sürüldü. Çalışma, BMC Psychology dergisinde Mayıs - Temmuz 2022 tarihleri arasında yayımlandı.