Peki, bu müthiş projede hangi aşamalardan geçildi? Nasıl bir bilimsel süreçten geçti bu tarihi naaşlar? Konya'da yer alan bu sergi ziyaretçileri neler bekliyor? İşte tüm bu soruların yanıtları bu haberde!

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün "Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi" projesi 6 yıllık titiz bir çalışmanın ardından tamamlandı. 1077-1308 yıllarında Anadolu'ya hükmeden Selçuklu sultanlarının heykelleri, Konya kent merkezindeki Dar-ül Mülk Sergi Sarayı'nda ziyaretçilerini bekliyor.

tarih selcuklu sultan (5)

Bu Gelenek 484 Yıldır Devam Ediyor Bu Gelenek 484 Yıldır Devam Ediyor

Bilimsel Sürecin İzinde: DNA'dan Heykele

Projede Neler Yaşandı?

Özenle hazırlanan bu sergide, Alaaddin Camii avlusundaki hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntıları önce Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tomografi işlemine tabi tutuldu. Kafatasları ve dişlerden alınan örnekler, İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyokimya İhtisas Dairesine gönderilerek DNA ve anatomik analizleri yapıldı. Elde edilen verilerle hanedan üyelerinin kafatasları ve yüzleri oluşturuldu.

tarih selcuklu sultan (4)

Gerçeğe En Yakın Heykeller Nasıl Oluşturuldu?

Elde edilen 3D flament kafatası kopyaları üzerine, yüz kasları yerleştirilip, fiziki karakter yüklemesi yapıldı. Kaslandırma ve dokulandırma süreçlerinin ardından silikona saç, sakal, kaş ve bıyık eklemeleri gerçekleştirildi. Aynı zamanda dönemin kumaşlarına uygun kıyafetler de özel olarak hazırlandı.

tarih selcuklu sultan (3)

Dönemin Aksesuarlarına Dair Ayrıntılar

Tarihi veriler, minyatürler ve müzelerdeki örneklerle dönemin aksesuarları, takıları ve silahları uzman kişilere özel olarak imal ettirildi.

“Konya gerçekten muhteşem bir tarihe sahip. Selçuklu sultanlarının canlandırılmasını çok etkileyici buldum. Heykellerin bu kadar iyi ve gerçekçi olabileceğini tahmin edemezdim." - Hilal Ceylan (20)
"Sultanlarımızın yüzlerinin, görüntülerinin nasıl olduğunu öğrendik. Görüntüleri çok gerçekçi. Gerçekten çok etkilendim." - Mustafa Ekinci (65)

tarih selcuklu sultan (1)

Tarihi heykeller, modern bilim ve Anadolu'nun zengin tarihi bir araya gelerek ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Tarih severlerin bu sergiyi kaçırmaması önerilir!

Editör: AYHAN BAYRAKTAR