AYAKLARIN ŞİŞMESİ

Uzun yol yürümüşseniz, ayakta çok durmuşsanız, ayakta çok çalışmışsanız, ya da çok oturmuşsanız ayaklarınız şişebilir, ağrı ve yorgunluk hissedebilirsiniz. Aşırı kilo bu şişmeyi daha da arttırır. Şişkinlik, yerçekimi nedeniyle vücudun alt kısımlarında genellikle daha belirgindir.

ayak (3)

Ayak, bacak ve ayak bileği şişmesi, vücudun bu kısımlarında sıvı birikimi anlamına gelen periferik ödem olarak adlandırılır.

Bu durumda yapacağınız çok basit bir şey var.

Ayağınızı ve ayak bileğinizi kolonya ile ovun, iyi gelecektir.

ayak (4)

AYAK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

Evde ayak, bacak ve ayak bileği şişmesinin tedavisi için uygulayabileceğiniz bir takım pratik yöntemler bulunmaktadır. İşte hayatı kolaylaştıran pratik bilgiler:

ayak (5)

1-      Bacakları yükseltin: Uzandığınız zaman bacakların kalbinizin hizasından daha yüksekte olmasına özen gösterin. Bunu yapmak için bacaklarınızın altına bir yastık yerleştirebilirsiniz.

2-      Hareket etme: Sürekli olarak aktif kalın ve bacakları germeye, hareket ettirmeye odaklanın.

3-      Tuz tüketmeme: Bacaklarınızda birikebilecek sıvı miktarını azaltmak için tuz tüketiminizi azaltın.

ayak (1)

4-      Hareketsizlikten kaçının: Özellikle saatlerce oturuyorsanız veya ayakta duruyorsanız saatte en az bir kez ayağa kalkın veya hareket edin.

5-      Ayakları tuzlu suda bekletin: Tuz içerisindeki sülfat ile kasların rahatlamasını sağlar. Yarım kova suya bir fincan tuz ekleyin ve iyice karıştırın, ayaklarınızı bu su içerisinde 15 dakika bekletin. Yorgun ve şiş ayaklar için en iyi çözüm tuzlu sudur. Her gece yatmadan önce yapabilirsiniz.

6-      Nane: Naneyi suda iyice kaynatın ve dayanabileceğiniz kadar sıcak suda ayaklarınız yıkayın. Sonra soğuk nane suyuyla tekrar ayaklarınızı yıkayın. Nane ayaklarınızda ödem oluşmasına engeller ve ayak şişmesine iyi gelir.

ayak (6)

7-      Zencefil: Zencefil doğal bir anti enflamatuardır. Zencefil yağı ile şişen ayaklarınıza masaj yapabilirsiniz. Zencefil krampları da geçirir.

8-      Salatalık: Bir adet salatalığı dilimleyin. Ayaklarda şişen bölgelere uygulayın ve üzerine bir bandaj ile sarın. Salatalık, ödem ve sertliği azaltır ayakların rahatlamasına yardımcı olur.

9-      Elma sirkesi: Elma sirkesi ayaklardaki şişliklerin inmesine yardımcı olurken ağrının hafiflemesini de sağlar. Elma sirkesini doğrudan şişliklere uygulayabilir veya ayağınızı beklettiğiniz suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

ayak (7)

DİKKAT! Bu yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Ayak ve bacak rahatsızlığında, kesin tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Solaryum Zararlı mıdır? Güzellik Uğruna Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın Solaryum Zararlı mıdır? Güzellik Uğruna Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın

ayak (8)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR