Türkiye'nin batı ve kuzeybatı kesimlerinde ilkbahar havası yaşanmasının ardından, meteoroloji uzmanlarından önemli bir uyarı geldi. Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, önümüzdeki hafta hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşeceğini ve batı bölgelerine sağanak yağışların geleceğini belirtti.

Öztel'e göre, Türkiye'nin batı ve kuzeybatı bölgeleri (Ege, Marmara ve Batı Karadeniz kıyıları) lodostan esen kuvvetli rüzgarların etkisi altında. Bu durum, hava sıcaklıklarının yükselmesine neden olurken, gökyüzünde bulutların artmasına sebep oluyor. Ancak güney kıyılarında zayıf yağmurlar dışında önemli bir yağış beklenmiyor.

Özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde rüzgarlı ve parçalı bulutlu hava hakim. Pazar günü öğlen saatlerinde rüzgarın daha da kuvvetlenmesi bekleniyor. Bu durum deniz ulaşımında aksamalara neden olabilir. Öztel, Çanakkale'nin rüzgardan en çok etkilenen merkez olduğunu, İzmir ve çevresinin de rüzgarlı hava koşullarından etkileneceğini belirtiyor.

İç kesimlerde güneyli hava hareketinin etkisiyle baca gazı zehirlenmelerine dikkat çekiliyor. Öztel, soba kullanılan iç mekanlarda sobanın tamamen söndüğünden emin olunması gerektiğini vurguluyor.

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde ısınan hava kar örtüsünün erimesine neden oluyor. Ancak gelecek hafta ortasından itibaren Anadolu'da yeni yağışlar bekleniyor. 12 Şubat Pazartesi gününden itibaren İstanbul çevresinde ve kıyı Ege'de kuvvetli yağışların hayatı olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor. İzmir ve çevresinde yağmurların kuvvetli olması bekleniyor.

Deprem bölgelerinde de yağışlı günler beklenirken, hava sıcaklıklarının 10-12°C'ye düşeceği tahmin ediliyor. 14-15 Şubat günleri Batı Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yeni kar yağışları bekleniyor. Hava sıcaklıklarının 9-10 derece düşmesi ve İstanbul'da sıcaklıkların yeniden 7-8°C'lere inmesi bekleniyor. Öztel, ay ortasında beklenen soğukların öncesinde ılık yağmurların yaşanacağını belirtiyor.

Editör: Fırat Çelik