İnegöl’ün deneyimli ressamı Nevzat Yapıcı, sanat dolu yaşamından kesitler sunuyor. Sanatın gençler üzerindeki etkisinden, kendi sanat yolculuğuna kadar birçok konuyu değerlendirdiği röportajımızda, sanatseverlere ilham veren tavsiyelerde bulunuyor. İşte arşivden haberimiz:

Ressam Nevzat Yapici (1)

Sanatın Renkli Dünyasına Adanmış Bir Yaşam

Bir Ressamın Portresi: Nevzat Yapıcı Kimdir?

1950 yılında Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde doğan Yapıcı, babasının öğretmenlik mesleği nedeniyle İnegöl'e yerleşmiş. Burada, sanatını icra ettiği Yapıcı Sanat Merkezi'ni kurmuş. İstanbul, Bursa ve İnegöl’de açtığı galerilerle sanatını daha geniş kitlelere ulaştıran Yapıcı, sanatın sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu vurguluyor.

Ressam Nevzat Yapici (3)

Resme İlk Adım: Merak Nereden Geliyor?

Yapıcı'nın resimle olan ilişkisi çocukluk yıllarına dayanıyor. Askerden sonra resmi daha ciddiye alarak hocası Ahmet Korcan ile çalışmalara başlamış. Bu tutku dolu yolculuk, onun hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş.

Ressam Nevzat Yapici (5)

Sanatın Çok Yönlülüğü ve Yapıcı'nın Yaklaşımı

Resim sanatının geniş yelpazesi içinde her zaman yeni şeyler keşfetmenin heyecanını yaşayan Yapıcı, diğer güzel sanatlarla ilgili çalışmalara zaman bulamamış. Ancak bu, onun sanatın diğer dallarına olan saygısını ve ilgisini azaltmıyor.

Ressam Nevzat Yapici (6)

Geleceğe Dönük Projeler: Sanatı Dijitale Taşımak

Yapıcı, sanatseverlerin eserlerine dijital ortamda da ulaşabilmesi için bir web sitesi üzerinde çalışıyor. Bu yeni platform, sanatın ve Yapıcı'nın eserlerinin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacak.

Ressam Nevzat Yapici (7)

Genç Ressamlara Altın Değerinde Öğütler

“Bu işi sadece hobi olarak yapsınlar. Tarihteki ressamların hayatlarına baktığınızda, karın doyurucu bir iş olmadığını göreceksiniz.”

Yapıcı, genç sanatçılara gerçekçi olmaları ve sanatı sadece bir hobi olarak görmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Ancak bu, sanatın yaşamın bir parçası olmasına engel değil.

Ressam Nevzat Yapici (8)

Unutulmaz Anılar ve İlham Veren Diyaloglar

Yapıcı, çalışmalarını gören insanların şaşkınlıklarını ve inançlarını sorguladığı anıları paylaşıyor. Bu ilginç diyaloglar, sanatın insanlar üzerinde ne kadar etkili ve düşündürücü olabileceğinin bir kanıtı.

Ressam Nevzat Yapıcı'nın sanat dolu yaşamından kesitler sunan bu röportaj, genç sanatçılara ve sanatseverlere ilham veriyor. Sanatın sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Yapıcı, gelecek nesillere değerli öğütler bırakıyor.

Ressam Nevzat Yapici (9)

İşte Arşivden haberin orjinali

Ressam Yapıcı: “Gençler resim sanatıyla

 sadece hobi olarak uğraşsınlar”

İnegöl’de 33 yıldır ressamlık yapan ve halen kendine ait Yapıcı Sanat Merkezi’nde mesleğini sürdüren ressam Nevzat Yapıcı ile sanatı üzerine söyleştik..

Ressam Nevzat Yapici (10)

BİZE KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ ?

1950 yılında Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde dünyaya geldim. Babamın öğretmen olması ve İnegöl’e tayiniyle İnegöl yaşantımız başladı. Yaklaşık 40 yıldır İnegöl’de ikamet etmekteyim. İstanbul, Bursa ve İnegöl’de galeri açtım ve halen çalışmalarımı İnegöl’de sürdürmekteyim. 33 yıllık resim hayatımın son durağı olan İnegöl’de “ YAPICI SANAT MERKEZİ “ adında bir galerim var.

RESİM MERAKINIZ NASIL BAŞLADI ?

Küçük yaşlardan beri, okul çağlarımdan itibaren amatörce uğraşıyordum. Askerden sonra ise hocam Ahmet Korcan’a talebe olarak resim çalışmalarına başladım. Bu işe profesyonel olarak 1973’den beri devam ediyorum.

DİĞER GÜZEL SANATLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALARINIZ OLDU MU?

Resim sanatı o kadar geniş bir sanat dalı ki içine girmeden kimse bilemez. Her çalışmada daha fazla şeyler öğreniyorsunuz ve enteresan şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Ben de hala bir şeyler öğreniyorum diyebilirim. Onun için diğer dallarla ilgilenmeye vaktim olmadı.

Ressam Nevzat Yapici (11)

İLERİYE DÖNÜK BİR ÇALIŞMANIZ VAR MI ?

İnegöl Mobilya Sektörüyle Ekonomisini Güçlendiriyor İnegöl Mobilya Sektörüyle Ekonomisini Güçlendiriyor

Şu an hazırlığını yaptığımız bir web sitesi çalışmamız var. Yakın zamanda faaliyete geçecek olan sitemizde, resim severler benim ve başka ressamların resimlerini ziyaret edebilecekler. Ayrıca çok farklı sunumlarımızda olacaktır.

GENÇ RESSAMLARA TAVSİYELERİNİZ NELER OLACAKTIR ?

Bu işi sadece hobi olarak yapsınlar diyorum. Tarihteki ressamların hayatlarını ele alırsak, pek te karın doyurucu bir iş olmadığını göreceklerdir. Yapmasınlar demiyorum ama hayatlarını buna bağlamasınlar.

RESSAMLIKLA İLGİLİ UNUTAMADIĞINIZ BİR ANINIZI BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ ?

O kadar çok hatıramız var ki hangi birisini anlatayım. İşyerime gelen insanlar, resimleri benim yaptığıma inanmıyorlar.Onlara benim yaptığımı ispatlamak için söylediğim sözler, aramızda geçen diyaloglar inanın çok ilginç. Neden inanmıyorlar ben de bir anlam veremiyorum. Belki de onların gözünde ressam deyince akıllarına, aykırı bir kişilik , yamuk şapka, yırtık kotlar, ağızda pipo vs.. geliyor. Karşılarında beni görünce de şaşırıyorlar belkide.

Ressam Nevzat Yapici (2)

15.03.2017 tarihinde vefat etti. Merhum Yazıcı, o tarihte öğle namazına müteakip Kasım Efendi Camii´nde kılınan cenaze namazının ardından Mahmudiye Mezarlığına defnedildi. Allah rahmet eylesin!

Merhum Nevzat Yapıcı vefat etmeden önce yaptığı açıklamalarda, çizdiği resimlerle Allah´ın sonsuz kudretinin ne kadar çok geniş olduğunu ve insan olarak ne kadar aciz olduklarını gördüğünü söylüyordu. Mekanı cennet olsun!

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK