Nilüfer ilçesinde Kayapa ile Kuruçeşme arasında yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’ne karşı toplanan 5 binden fazla imza, Bursa Büyükşehir Belediyesine teslim edildi.
İmzaların sunulmasından önce Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Mustafa Berkay Aydın, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Süreç kentlilerle birlikte yeniden ele alınmalı”
Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Mustafa Berkay Aydın, kısa sürede 5 binin üzerinde imza toplandığını belirterek talebin yalnızca Kayapa’da yaşayanların değil, kent gönüllülerinin ortak görüşü olduğunu söyledi.
Aydın, bu büyüklükte bir tesis için daha kapsamlı araştırma yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bugün belirlenen bölge, 15 yıl önce hazırlanmış tek bir rapora dayanıyor. Bu nedenle tartışmalıdır” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesinin Kayapa için hazırladığı dosya üzerinde ayrıca çalıştıklarını belirten Aydın, değerlendirmelerini düzenleyecekleri basın toplantısında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Muhtarlardan temiz hava vurgusu
30 Ağustos Zafer Mahalle Muhtarı Halil Özçoban, tesisin daha uygun bir bölgede kurulmasını istediklerini ifade etti.
Kayapa ve çevre mahallelerde gelecek yıllarda 300-400 bine yakın nüfusun yaşayabileceğini belirten Özçoban, “Biz temiz havamız için buradayız. Havamızın kirletilmesini istemiyoruz” diye konuştu.
Kuruçeşme Mahalle Muhtarı Ergin Özdemir ise bölgenin mevcut taş ocaklarından olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Özdemir, yeni tesisin sorunları artıracağı yönünde kaygı taşıdıklarını söyledi.
“Kayapa bu tesisi yıllardır istemiyor”
Kayapa Mahalle Muhtarı Ali İhsan Dengiz, mahalle sakinlerinin uzun süredir projeye karşı olduğunu belirtti.
Dengiz, “Köyümüz on yıldır bu tesisi istemiyor. Yurttaşlar her gün süreci soruyor. Biz de bu durumdan rahatsızız” ifadelerini kullandı.
Tesisin bölgede yapılmaması için süreci takip etmeye devam edeceklerini kaydeden Dengiz, yer seçiminin yeniden değerlendirilmesini istedi.
Yerleşim alanlarına yakınlık endişesi
Altınşehir Mahalle Muhtarı Melahat Şanal, planlanan alanın yerleşim bölgelerine yakın olduğuna dikkat çekti.
Rüzgârın koku ve olası kirliliği çevredeki mahallelere taşıyabileceğini savunan Şanal, yer altı sularının etkilenmesinden de endişe duyduklarını söyledi.
Şanal, tesisin bilimsel ölçütlere uygun ve yerleşim alanlarından daha uzak bir bölgede kurulması gerektiğini ifade etti.
Tarım arazileri ve su kaynakları gündeme geldi
Hasanağa Mahallesi Kadın Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Neşe Erken de tarım alanları, ormanlar ve su kaynaklarına yönelik kaygılarını dile getirdi.
Erken, “Biz çözüme değil, yanlış yer seçimine karşıyız. Bilim ne diyorsa o yapılsın ve tesis uygun görülen bir yere kurulsun” dedi.
Hasanağa enginarı başta olmak üzere bölgedeki tarımsal üretimin korunmasını istediklerini belirten Erken, doğal kaynakların gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurguladı.
İmzalar Büyükşehir Belediyesine sunuldu
Basın açıklamasının ardından, aralarında Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz’ün de bulunduğu heyet, toplanan 5 binden fazla imzayı Bursa Büyükşehir Belediyesine teslim etti.
Muhtarlar ve vatandaşlar, projenin çevresel etkileri ile yerleşim alanlarına yakınlığının yeniden incelenmesini ve karar sürecinin bölge halkının katılımıyla yürütülmesini talep etti.




