İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkan Adayı Nedim İncebay, Hedef 2034 çalışmaları kapsamında “İnegöl İhracat Birimi” projesini açıkladı. Projeye göre İTSO bünyesinde oluşturulması planlanan yapı; dış pazarların takibi, yeni müşterilere ulaşılması ve ihracat süreçlerinde firmalara destek sağlanması üzerine çalışacak. İncebay’ın Hedef 2034 kapsamında ihracat ve dış ticarete yönelik bir İhracat Birimi oluşturmayı planladığı daha önceki proje tanıtımlarında da kamuoyuna açıklanmıştı.

Projenin yalnızca ürün ihracatı yapan işletmeleri kapsaması planlanmıyor. İncebay’ın açıklamasına göre otel, restoran, kafe, rezidans, ofis ve ticari alanların üretim, mobilya, dekorasyon ve uygulama işlerini yurt dışında üstlenen İnegöllü firmalar için de “proje ihracatı” başlığı altında ayrı bir çalışma modeli oluşturulacak.

Uluslararası proje fırsatları takip edilecek

Planlanan sistem kapsamında farklı ülkelerdeki yeni otel yatırımları, renovasyon çalışmaları, restoran zincirleri, rezidanslar ve ticari alan projelerinin takip edilmesi hedefleniyor.

Yatırımcılar, mimarlık ofisleri, tasarımcılar, satın alma profesyonelleri, müteahhitler ve proje geliştiricilerle kurulacak bağlantıların uygun İnegöl firmalarıyla buluşturulması öngörülüyor.

İncebay, firmalara yalnızca ülke veya fuar öneren bir yapı yerine, yeni projelerin nerede başladığını, yatırımcının kim olduğunu, satın alma sürecinin ne zaman başlayacağını ve hangi İnegöl firmasının projeye uygun olabileceğini takip eden aktif bir sistem kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Nedim İncebay Bir Projesini Daha Açıkladı! Mobilyacılar Başta Tüm Sektörleri Ilgilendiriyor.. (2)

Firmalar için “proje yetkinlik havuzu” planlanıyor

Projenin bir diğer ayağında, uluslararası proje işi yapan İnegöllü firmaların üretim kabiliyetleri, faaliyet alanları, geçmiş proje referansları ve teknik yeterliliklerinin kayıt altına alınması bulunuyor.

“Proje yetkinlik havuzu” adı verilen sistemle, yurt dışından İTSO’ya ulaşan yatırımcı veya proje geliştiricilerin ihtiyaçlarına uygun firmalara daha hızlı erişebilmesi hedefleniyor.

İTSO’nun ticari işlemlerde doğrudan garantör olması yerine, firmaların kurumsal varlığını, belgelenebilir kapasitesini ve referanslarını ortaya koyan bir koordinasyon noktası olarak konumlandırılması planlanıyor.

Sözleşme, ödeme ve tahsilat süreçleri de kapsamda

İncebay, uluslararası projelerde firmaların karşılaşabileceği ödeme ve tahsilat süreçlerinin de kurulması planlanan birimin çalışma alanları arasında bulunacağını belirtti.

Bankalar, ihracat finansmanı ve alacak sigortası kuruluşları, hukukçular ile dış ticaret uzmanlarıyla kurulacak iş birlikleri aracılığıyla firmaların sözleşme, ödeme, finansman ve karşı taraf değerlendirmesi konularında uzmanlara yönlendirilmesi hedefleniyor.

Nedim İncebay Bir Projesini Daha Açıkladı! Mobilyacılar Başta Tüm Sektörleri Ilgilendiriyor.. (1)

Tek projede birden fazla İnegöl firması hedefi

İnegöl İhracat Birimi projesinde, büyük uluslararası projelerin farklı sektörlerde faaliyet gösteren İnegöllü firmalara iş oluşturması da hedefler arasında yer alıyor.

Bir otel veya ticari alan projesinde mobilyanın yanı sıra kapı, cam, metal, tekstil, yatak, aydınlatma, aksesuar ve dekorasyon gibi ihtiyaçların da mümkün olduğunca farklı İnegöl firmaları tarafından karşılanabilmesi için işletmeler arasında iş birlikleri kurulması planlanıyor.

İncebay, bir İnegöl firmasının yurt dışında aldığı büyük bir projenin oluşturduğu ticari fırsatın şehirdeki diğer sektörlere de yayılmasını istediklerini ifade etti.

İhracata başlamak isteyen firmalar da kapsama alınacak

Projeye göre İhracat Birimi mevcut ihracatçıların yanı sıra ilk kez dış pazarlara açılmayı hedefleyen işletmelere de hizmet verecek.

Hedef pazar araştırmaları, potansiyel müşteri bulma çalışmaları, B2B organizasyonları, ticaret heyetleri ve uluslararası proje fırsatlarının tek sistem üzerinden takip edilmesi planlanıyor. İncebay’ın daha önce açıkladığı Hedef 2034 programında da yeni pazarlara ulaşma, müşteri bulma ve dış ticaret süreçlerinde üyelere destek sağlanması İhracat Birimi’nin görevleri arasında sıralanmıştı.

İncebay, İTSO üyelerinin odaya yalnızca belge işlemleri için değil, işlerini büyütmeye yönelik destek almak amacıyla da başvurabilmesini hedeflediklerini belirterek, “İnegöl yalnızca ürün satan değil, dünyaya proje ihraç eden bir şehir olacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BÜLTEN